Tarihi tam olarak bilinmeyen, MS 812-814 arasında Abbasiler döneminde yapıldığı tahmin edilen Urfa Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye Belediyesi'nin destekleriyle Urfa Kalesinde ilk defa başlatılan kazılarda ortaya çıkarılacak olan bulgular, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Şanlıurfa'nın tarihine yeni değerler katacak.

AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy, AK Parti Eyyübiye İlçe Başkanı Mehmet Moğal ile birlikte Urfa Kalesinde başlatılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, " Şanlıurfa, taşı ve toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan Şanlıurfa'nın genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulgu, tarihin yeniden yazılmasına vesile oluyor. Tarihe kaynaklık eden ve tarihin gelecekle buluştuğu kadim bir şehirdir." dedi.

Başkan Beyazgül: Şanlıurfa'nın taşı ve toprağından tarih fışkırıyor.

Kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, gündelik hayatının zenginliğiyle bir medeniyet şehri olan Şanlıurfa'nın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli şehirleri arasına yer aldığını ifade eden Başkan Beyazgül," şöyle devam etti:

Şanlıurfa Kalesinin çeşitli medeniyetler döneminde inşa edilmiş ve birçok tarihi içinde barındıran bir mekân olduğunu biliyoruz. Kültür Bakanlığımız öncülüğünde kazılar başlamış bulunmakta. Büyükşehir Belediyemiz ve Eyyübiye Belediyemiz de kazı çalışmalarına destek sunmaktadır. Aldığımız bilgiler şöyle, bugüne kadar burada hiç kazı yapılmamış. İlk defa kazıya başlanmış, tarihin çeşitli dönemlerine ait tabakalar üzerinde çalışmalar devam edecek, her bir tabaka korunduktan sonra diğer bir döneme ait tabaka ve tarihi bulgular ortaya çıkarılacak. Şanlıurfa’nın merkezinde olan bu tarihi mekân, çokça ziyaret edilen bir mekân. Neredeyse başlangıç dönemlerinde Göbekitepe ile aynı ve daha fazla ziyaret edilen bir mekân olarak bilinmekte. Fakat sonradan Göbekitepe’nin de şöhreti ile oraya da ziyaretçi sayısı artmıştır. Şimdi buna bir de Karahantepe'yİekledik. Orada da çok sürpriz tarihi kalıntılar ortaya çıkarılacak. Belki de Göbeklitepe’den de önceki bir döneme rast gelinecektir. Urfa’mız tarih, kültür, sanat, müzik ve gastronomi merkezi. işte bunların da bir ispatı üzerinde bulunduğumuz Urfa Kalesidir."


Milletvekili Cevheri: Kazılar tarihi geçmişimize ışık tutacaktır.

Urfa Kalesi üzerinde yürütülen kazı çalışmalarından duyduğu mutluluğu ifade eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, ise "Burada yapılan arkeolojik kazılardan ötürü değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve kazı başkanımıza teşekkür ediyorum. Burada ciddi manada çalışmalar yapıyorlar. Özellikle çalışmaların gün yüzüne çıkarılması bizim ciddi manada bir hayalimizdi düşüncemizdi. Çünkü Göbeklitepe’de yapılan çalışmalar, malum bizi 12 bin yıllık geçmişe götürdü. Bir de insanlık tarihi değişti. Bu kaledeki arkeolojik çalışmalar da Şanlıurfa’da yerleşik olan geçmişe yönelik bütün medeniyetleri ortaya çıkaracak bir kazı çalışmasıdır." diye konuştu.

Başkan Kuş: Soğmatar kazıları için görüşmeler sürüyor.

Eyyübiye ilçesi sınırlarında yer alan Urfa Kalesinde ilk defa kazı çalışmalarının başlatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş da, "Eyyübiyemizde Urfa Kalesi’nin üzerinde yaklaşık üç aydır kazı çalışmaları başladı. Bugün kazı başkanından aldığımız brifingde eski medeniyetlere eski medeniyet tarihlerine ulaştıklarını ifade ettiler ve tabaka tabaka gidildikçe daha da eskilere gideceklerini söylediler. Eyyübiye ilçemizde de Soğmatar antik kentinde ilerleyen süreçlerde Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile de görüşülerek gereken çalışmaları yapacağız. Orada da eminim ki Göbeklitepe’den daha eski medeniyetlere de ulaşmış olacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Urfa Kalesi üzerinde yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Şanlıurfa Kalesi Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe de, "Ağustostan beri yaklaşık 4 aydır 10-12 kişilik bir heyetle kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. İlk sene olduğu için çok yoğun bulgularla karşılaşmak söz konusu değil. Sınırlı sayıda alanı açabildik ama açtığımız alanlar bizlere Urfa’nın farklı dönemlerini yani Göbeklitepe ve Karahantepe’de sergilenen neolotik olarak tanımladığımız dönemin dışındaki dönemleri ortaya koyan mimari bulgularla ve buluntularla karşı karşıyayız. 

Hedefimiz bu zaman dilimini de göz önünde tutarak ziyaretçilerin ziyaret ettikleri zaman alanı algılamalarını bir takım restorasyon projeleriyle alanı açık hava müzesi haline getirip Urfa’nın turizmine önemli ve yeni bir destinasyon olarak sunmayı hedefliyoruz. Devam eden kazılarımız tabi ki yerel yönetimlerin desteği olmasaydı bu kazılar devam edemezdi. Bu kadar geniş çaplı yürütülemezdi. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza,  Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Eyyübiye Belediye Başkanımıza şahsıma inanarak güvenerek bu kazıyı yapmama izin verdikleri için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha