Restorasyon nedeniyle iki yıl kapalı kalan caminin yeniden açılışında kılınan Cuma namazına, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve Halil Özşavli, Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı ile vatandaşlar katıldı.

Pazar Camii’nin restorasyonu ve ibadete açılmasıyla ilgili burada basın mensuplarına bilgi veren Vali Erin, Pazar Camii’nin Şanlıurfa’nın en eski ve ata yadigarı camilerinden biri olduğunu, böyle bir tarihi eserin iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Cuma namazı kılınarak ibadete açıldığını ifade etti.

Restorasyon çalışmasının zorlu yürüdüğünü, vatandaşların ve esnafın bir an önce tamamlanmasını beklediğini anımsatan Vali Erin, Pazar Camii’nin bir diğer adının da Hoca Ahmet Camii olarak bilindiğini, inşa tarihinin 12. yüzyıl olarak tahmin edildiğini hatırlattı.

Cami ile birlikte avlu ve dış müştemilatların da restore edilerek yeniden düzenlendiğini kaydeden Vali Erin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Pazar Camiin’de yapılan restorasyonla zemin güçlendirmesi, duvar ve tavanların restorasyonu, kubbe, minare ve avlu gibi ayrıntılardaki zamana bağlı aşınmalar giderilirken, caminin inşa edildiği yıllarda avlusunda açıktan akan Halilürrahman gölünden gelen su kanalı da yeniden açığa çıkarıldı.

Pazar Camii’nin de aralarında bulunuduğu beş camiinin restorasyonu için Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün özkaynaklarıyla 10 milyon lira bütçe ayırdığı belirtildi.

Restorasyonuna başlanan camilerden Pazar Camii ibadete açılırken, Halilürrahman Gölü kenarında bulunan Döşeme Camii, Hekimdede, Birecik Mağara ve Siverek Karakeçi camiilerinde çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha