Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Şanlıurfa'ya yapılan yatırımlarla şehrin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşların içme ve kullanma suyunu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskinin azaltıldığı bildirildi.

- ATATÜRK BARAJI İLE YAKLAŞIK 1,5 MİLYON DEKAR ARAZİ SULANACAK

Açıklamada, DSİ tarafından Şanlıurfa'da  son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Adıyaman ili ile Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde yer alan Atatürk Barajı,  birçok yönüyle ülkemizin ilklerini elinde bulunduran baraj olması münasebetiyle ülkemiz insanları tarafından en çok bilinen baraj olma özelliğine sahip. Atatürk Barajından bir yılda ortalama olarak 26-27 milyar metreküp su akışı olmaktadır. Toplam olarak su depolama hacmi 50 milyar metreküpe yakın olan bu barajımız bazı projelerin bitmesi ile özellikle Şanlıurfa ve Mardin gibi ile illerimizde bulunan 1,5 milyon dönüme yakın arazi sulanır hale gelecek. Projelerin tamamlanması sonrasında suyun ve sulamanın yönetimi önem arz etmektedir. Projeler kapsamında bulunan her noktaya sulama suyunun çiftçiye, maliyeti en düşük ve yeterli miktarda iletmek önem arz ediyor.

-ENERJİ KULLANIMINDA YÜZDE 36 TASARRUF SAĞLANDI

Bu kapsamda suyun proje sahasında ulaştığı noktalarda artış sağlandığı belirtilen açıklamaya göre, "Pompa istasyonlarında yapılan bakım onarımlar, kompanzasyon sorunları, kaçak kullanımların önüne geçilmesi gibi nedenlerle enerji sarfiyatı da düşmüş olup yapılan elektrik zammına rağmen bir önceki yıl ödenen elektrik bedelleri de düşmüştür. Enerjili kullanımı 143.088.421 Kw’tan 106.363.146 Kw’a düşerek yüzde 36 tasarruf sağlanmıştır. Bu sayede enerji maliyetlerindeki artışa rağmen sulama hizmet bedelinde ciddi bir artış olmamıştır. Bölge genelinde Atatürk Baraj Gölü'nden sulama yapılan alanlarda artış olmasına rağmen 2018 yılında 3,2 milyar m3 olan su sarfiyatı 2019 yılında 3 milyar m3’e düşürülerek sulama randımanında artış sağlanmıştır. 2019 yılında 362 km ana kanal ve tahliye kanalları temizliği yapılarak  yüzde 250 iyileşme sağlanmıştır.Yapılan çalışmalar çiftçiler tarafından olumlu karşılanarak, faydalanan çiftçilerin memnuniyetleri de artmıştır. "denildi.

-SULAMA BİRLİKLERİ ÜYELERİNİN MEMNUNİYETİ

Cullap Sulama Birliği çiftçisi Ahmet Demirol, yeteri miktarda su alabildiklerini artık su sıkıntısının kalmadığını belirtti.

Fırat Sulama Birliği çiftçisi Mehmet Melik, ise  bakım onarım faaliyetlerinin düzenli şekilde yürütüldüğünü ve hiçbir aksama yaşanmadığını kaydetti.

Haktanır Sulama Birliği çiftçisi Halil Okay da, yeni modelden memnuniyet duyduğunu ve sulama sıkıntısı yaşanmadığını söyledi.

Tektek Sulama Birliği çiftçisi Mahmut Ataş ise sulama birliği ve çalışanlarının sunmuş olduğu hizmetlerden dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek 15. Bölge müdürüne ayrıca teşekkür etti.

Topçu Gündaş Sulama Birliği çiftçisi İbrahim Erk de, bakım onarım faaliyetleri açısından sulama birliğinin sağlamış olduğu hizmetlerden dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, enerji kesintilerinin kalmadığını ve tesislerin sürekli olduğunu bölge müdürünün gayretiyle enerji sıkıntısının giderildiğini ifade etti.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha