Türkiye'de yenilenebilir enerji üretiminde her gün yeni yatırımlar yapılırken, güneşi en fazla alan illerden Şanlıurfa'da da bu tür yatırımlar yapan ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tasarruf anlamında büyük ölçüde yol kat ediyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve yüzde 85 oranında Avrupa Birliği hibesi, yüzde15 oranında ŞUSKİ Genel Müdürlüğü öz kaynaklarının kullanılacağı Güneş enerjisi ile enerji üretimi gerçekleştirecek tesisin toplam yatırım bedeli ise 5 milyon TL olacak şekilde hizmet verecektir.

-SANTRAL İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Akçakale ilçesinde 20 bin metrekare alana kurulacak olan GES projesi santralinin alt yapı çalışmaları ekipler tarafından başlanıldı. ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak olan santralde üretilen güç saate  1.188 kWe/h olup yılda toplam 1 milyon 947 bin kWe/h üretim sağlanacak. Yaklaşık 750 hanenin elektrik enerjisini karşılayacak büyüklükte bir proje olup üretilen enerji, ilçede mevcut bulunan dağıtım hatlarına verilecek.

Yenilenebilir güneş enerjisi kaynağından üretilecek elektrik sayesinde, yılda 885 bin kilogram karbondioksit salımı azaltılmış olacak. Yapım çalışmalarına başlanılan bu proje ile ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, yılda yaklaşık 1 milyon TL kazanç sağlayacak.

Ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, Aşık Kırsal Mahallesi bölgesinde 830 dönüm alan üzerine iki etapta kurulacak olan ve toplamda 50 MW’lık güce sahip GES projesi için alan tahsisi yapmış olup, ilgili kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınarak ilk etapta 25 MW’lık güç için çalışmalara başlayacaktır.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha