15.05.1962 tarihinde Şarkışla/Sivas’da doğdu.İlk-orta öğrenimini Sivas’ta tamamladıktan sonra ekonomik imkansızlıklardan dolayı çok istediği eğitimini sürdüremedi.

Küçük yaşlarda müziğe karşı duyduğu özel ilgi, Onu hayattaki vazgeçilmezi bağlamasıyla tanıştırdı.Önceleri aile toplantıları ve dost muhabbetleriyle başlayan amatör müzik uğraşı, çevresinden gördüğü yoğun ilgi ve beğeni nedeniyle genç yaşlarda profesyonelliğe dönüşüverdi.
1987 yılında ailesinin bir kısmının da orada yaşaması sebebiyle Almanya’ya gitti.Sesini,sazını,duygu ve yorumlarını, sahne aldığı sosyal ve kültürel gecelerde, özel davetlerde, düğünlerde vatan hasretiyle yanıp tutuşan gurbetçilerimizle uzun süreler paylaştı.Türkün sesi türküleri hiç susturmadı...


1994 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra müzikal anlamda, TRT ‘nin üstatlarından Sn. Coşkun GÜLA hocadan özel derslerle birlikte, Marmara Üniv.Müzik bölümü hocalarından Sn Özcan ÖZBEK ‘ten özel armoni dersleri aldı.
2001 yılında gelen tekliflerle Bodruma gelerek Bodrum Belediyesi ve Yalıkavak Belediyesi Türk Musikisinde çalışmalarına devam etti ve özel bağlama dersleri verdi.
Bağlamanın yanısıra, tuşlu ve mızraplı bütün enstrümanları profesyonelce çalabilen Turan Kutlu, aynı zamanda notisttir.Türkü ve özgün müzik dalında söylenegelen birçok güfte ve bestesi mevcuttur.

Evli ve 2 çocuk babası olan Turan Kutlu, hala Ankara’da ikamet etmekte ve halk deyimiyle ekmeğini müzikle kazanmaktadır.

Editör: Adıyaman Haber