Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, burada yaptığı açıklamada, “Cenabı Hak hepimizi Afed’den korusun. İnsan Afed olduğunda özellikle Türkiye’yi konuştuğumuzda bir deprem kuşağında olduğumuz için deprem yaşandığında acizliğini çok iyi anlıyoruz. Gerçekten birçok depremde, deprem esnasında, depremden hemen sonra vatandaşlarımızla birlikte olduk. Son 15 yıl içinde zor zamanlar sizlerde yaşadınız. Cana gelmedi, hayatını kaydeden olmadı. 2 binin üzerinde evde hasar oldu, mala zarar geldi. Hayatını kaybedenler getirilemiyor ama Türkiye Cumhuriyeti devletimizin gücü var. İşte bu gücü bugün gerçekten kendilerine layık, mükemmel evlere inşallah kavuşturacağız. Yapımına başlıyoruz. Temelini atıyoruz. Bu noktaya gelmek kolay olmadı. Çok zorda olmaması gerekirdi. Ama bir takım mevzuattaki sebeplerden dolayı ilerleyebilmek için bir takım engeller aşa aşa bugüne kadar geldik"dedi.

- 403 AİLEYİ EVLERİNE KAVUŞTURACAĞIZ

"Bugün 403 aileyi evlerine kavuşturmak için temelleri atıyoruz" diyen Akdağ, şunları kaydetti:

"Ancak aynı şekilde aynı hizmeti bekleyen kardeşlerimiz var. Onlar içinde hazırız. Bu hususta para ile ilgili bütçe ile ilgili finansman ile ilgili bir sıkıntı yok. Mevzuatla kanunla yönetmenlikle ilgili bir sıkıntımız da yok ama yer tespitinde zorluklar çekiyoruz. Benim hassaten Samsat köylerinde yaşayan kardeşlerimizden ricam bu. Yer tespitinde azami iş birliği yapılması ve kolaylığın gösterilmesi, bir taraftan il valimiz, kaymakamımız, belediye başkanlarımız, Afad yapı işlerinden arkadaşlarımız, yerlerin tespiti için gayret gösteriyorlar. Burada ufak tefek antlaşmazlıkları ön plana çıkarmayalım. Yerine göre komşumuz, kardeşimizi kendimizin menfaati üstünde tutmamız da icap eder. Biran önce bu yerleri tespit edelim, işimize koyulalım. Bu sene içinde bu konutları yapacağız. Samsatlı kardeşlerimize teslim edeceğiz”

- SİZİN TALEBİNİZE GÖRE YAPIYORUZ

Yapılacak evler hakkında da bilgi veren Akdağ, "Bu AK Parti iş yapma şeklidir. Birçok deprem mahalinde bulundum. Öyle Afed evleri gördük ki; biz buraya geldiğimizde 10-20 sene önce başlanmış, bitirilmemiş. Bugün Nisan’da konutlara başlamış oluyoruz. 8 ayda bu konutları yapacağız, kardeşlerimizin evlerine girmesini sağlayacağız. Bu geçici dönemde hükümet olarak elimizden geleni yapmamız icap ederdi ve bunu da yaptık. Bir müddet çadırda kalan kardeşlerimiz konteynırlara alındılar. Bu konteynırlar geçici bir süre için içinde yaşanabilecek yerlerdir. Şimdi de bu kalıcı konutların inşaatının yapılmasını temin etmiş olacağız. Hak sahibi olan 1740 konut var. Şimdi 403 konut yapacağız ve ilerleyen zamanlarda 400 tane daha yapacağız. İnşa edilecek evler acısından, konutlar acısından biz Samsatlı kardeşlerimizin sizin görüşünüzü aldık. Ve böylece bir veya iki katlı seçenek ortaya koyduk. Yani tercih edilebilecek iki ev tipi ortaya koyduk. Ve mümkün olduğu kadar da yöresel mimari ve sizin ihtiyaçlarınıza uygun olmasını arzu ettik. Şuan da temeli attığımız 403 konutun 344’ü iki katlı. 59’da tek katlı konutlar olarak sizin tarafınızdan tercih edildi. Tek katlı konutlar için metre karesi 130, İki katlılar için metre karesi 230 olmak üzere tek katlılar için 130 bin iki katlılar içinse 195 bin ödenecek. Konutlarınızı aldıktan sonra iki sene ödeme yapmıyorsunuz. Sonra 18 yıl içinde bu para ödeniyor. Üstüne bir faiz konuluyor mu? Hayır. Çünkü değerli Samsatlılar siz buna fazlası ile layıksınız. Çünkü bu milletin evladı, bütün bu hizmetlere ziyadesi ile layıktır. Allah hepinizden razı olsun. TBMM Başkanvekilimiz de ifade ettiler; bu Samsat'taki deprem hemen sonrasında Nisan ayında yapılan referandumda, halk oylamasında, anayasa halk oylamasında, yüzde 94 evet oyu vermiş olan bir ilçemizdir. Siz böylesine bizim arkamızda durdukça, bu büyük millet arkamızda durdukça, Allah’ın izni ile bizim hiçbir güçlükten perva edeceğimiz yoktur” diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise şöyle konuştu:

“Bugün baharın en güzel anlarından birini yaşıyoruz. Samsat gündemimizin en önemli, bir numaralı işimizdi. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve hükümetimizin hakikaten masasında en öncelikli en temel işiydi. Çünkü biz Samsatlı kardeşlerimizin bir daha bir kışı çadırlarda, konteynırlar da geçirmemesi için şu konutları yetiştirelim hesabını hep birlikte yaptık. İlk gün hatırlıyorum; 2 Mart’ta devletimiz o an itibariyle buradaydı. Valilik, belediye, Afad tüm ekipleri hep beraber burada bütün desteğimizle Adıyaman, Kahta, Samsat’a destekler geldi. Hep birlikte bu yaraları sarmaya çalıştık. Tabi o zaman en güzel haber herhangi bir can kaybının olmamış oluşuydu. İki bin üzerinde ağır hasarlı yapı tespit edildi. Afad ekibi, Çevre Şehircilik, hak sahibi konusunda neler yapabiliriz, hesabını yaptı. Bir köyü en az 15 kere gezmişlerdir. Her gün yetkililer Samsatlı hemşerilerimizle iç içe oldu. Hamd olsun bugün ilk etap temeli atıyoruz. 403 konut. Toplam hak sahibi sayımız 1740, bu konutların biran önce tamamlanması. Samsatlı kardeşlerimizden istirhamımız; özellikle köylerde arsa sıkıntısı yaşanıyor. Arsanın biran önce müsait hale getirilmesi. İnşallah arsa sorunu sonucu oralarında temeli atacağız.”

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise “Cumhurbaşkanımızın Kamu kurumları işleyişi ile ilgili çalışmaları hızlandırtması, başbakanımızın, hükümetimizin ciddi destek ve teşvikleri ile bugüne geldik. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’da bu görev üstlendikten sonra beni arayarak vali bey Samsat’taki işleri hızlandıralım. Vatandaşımızı deprem mağduriyetinden kurtaralım.  Bu sıkıntıları onlara bir daha yaşatmayalım talimatı vermişti. Biz de talimat sonrası çalışmaları daha da hızlandırdık. Samsat’ta 4 konut sigortası yaptırmış konut vardı. Diğerlerinin hiçbir tanesi hak sahibi olamıyordu. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın olmak üzere bütün milletvekillerimiz çok ciddi gayret gösterdiler. Kanun değişikliğiyle sorunları aştık. Allah bir daha böyle olaylar yaşatmasın. Konutlar bittiğinde güzelce yaşamlarınıza devam edeceksiniz” diye konuştu.

Temel atma törenine, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekili Halil Fırat, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Erdoğan vatandaşlar katıldı.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha