Antalya Ticaret Borsasının ev sahipliğinde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteğiyle düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından yöresel ürünlerin sergilendiği Yörex 8. Yöresel Ürünler Fuarı, bu yıl 13 Eylül’de başlayıp, 17 Eylül’e kadar açık kalacak.
13 Eylül’de açılışı gerçekleştirilecek olan YÖREX, Türkiye’nin birçok ilinden gelen binlerce yöresel ürünü Antalya’da ziyaretçileriyle buluşturacak. 
Antalya Expo Center’da “Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla düzenlenen Yörex’te, Samsat İlçesinin önemli geleneksel el sanatlarından olan bakır işlemeciliği fuara gelen ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
8.YÖREX fuarına katılan İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanı ve Proje Koordinatörü Pınar Duman, proje ve fuar hakkında şunları söyledi:

“Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında uygulanmakta olan“Kınalı Eller Bakıra Can Verdi” projesi, İpekyolu Kalkınma Ajansıtarafından yürütülmektedir. Projede hedef grup olan Samsatlı Kadınlar Atatürk Barajı yapımından olumsuz etkilenmiş, asıl yaşama yerlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. 2 Mart 2017 tarihinde Samsat’ta yaşanan deprem de bu kadınlar için karşılaşılan sosyo-ekonomik sorunların yanı sıra yenilerini eklemiştir. Proje kapsamında kadınlara, yerel düzeyde kendi kendilerine yetebilmeleri, meslek edinerek basit el becerileri ile aile bütçesine katkı sağlayabilmeleri amacıyla bakır işleme eğitimleri verildi. Fırsatları kullanma gibi konularda ayrımcılığa uğrayan üretici kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarını desteklemek, bu alanlarda liderliklerini güçlendirmek ve girişimcilik becerilerini geliştirmek için de bir dizi sosyal gelişim eğitimleri uygulandı.Kadın emeğinin örgütlenmesini sağlayan “Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi” ile ortak iş yapmada farkındalık kazanan kadınlar bir çatı altında toplanarak S.S. Samsat Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifini kurdular ve işledikleri bakır ürünlerinin kalitesini korumak amacıyla SAMes markası ile marka tescili başvurusunda bulundular. Antalya’da 8’incisi düzenlenen Yörex fuarına katılım sağlayarakkendilerini ve işledikleri bakır ürünlerinin tanıtımını yapacak olanS.S. Samsat Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi projeyle kazandığı girişimci ve özgüven rollerini de göstererek halkta bir bilinçlenme ve farkındalık sağlayacaktır”

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha