Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yapılan incelemenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "İçinde bulunduğumuz mekan başbakanlık acil durum ve afet işleri başkanlığı. Bir mobil afet yönetim tırıdır. Bugün 03:43'de sabah saatlerinde Samsat'da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bunu hepimiz biliyoruz. Bunun ardından artçı sarsıntılar da oluyor. Allah’a şükrediyoruz. Samsat merkezinde de, köylerinde de herhangi bir can kaybı bilgisi almadık. Çöken bir ahırda belli sayıda hayvanın öldüğü, telef olduğu, bir kısmının da anlık olarak afat ekipleri tarafından çıkarıldığı bilgisine sahibiz. Hasar tespit ve tarama faaliyetleri özellikle köylerde şuan da devam ediyor"dedi.

- 700 ÇADIR TALEBİNDE BULUNULDU

Deprem bölgesinde 700 çadır talebinin bulunduğunu aktaran Akdağ, şöyle devam etti:

"Başbakanlık Afet acil durum yönetim başkanlığında 700’e yakın çadır talebinde bulunulmuştur. Şuanda bunların büyük kısmı Samsat’a ulaşmış durumdadır. Bir taraftan ön hasar tespit icmallerine göre bu çadır dağıtılmaya devam edecektir. Köylerde şuana kadar 62 ağır, 5 orta hasarlı, 59 da az hasarlı konut tespit edilmiştir. 14.16 itibariyle ağır hasarlı 75 konut, orta hasarlı 5 konut, az hasarlı 75 konut tespit edilmiş durumdadır. 2 konutta yıkılma durumu oluşmuş, daha ziyade bu yıkılan ağır hasarlı konutlar. Daha önceden geçtiğimiz yıl meydana gelen depremden sonra boşaltılmış binalar olduğu da dikkatimizi çekiyor. Bir taraftan afat yönetimi, il valimiz yönetiminde güvenlik tedbirleri alınırken, öbür taraftan sağlık hizmetleri veriliyor. Diğer taraftan çadır ihtiyaçları ile beraber yiyecek açısından da Kızılayın bölgeye desteği var. Vatandaşlarımızın sıkıntı çekmemesi için bütün tedbirleri almış durumdayız"

- 37 KİŞİ ETKİLENDİ

Depremden 37 kişinin etkilendiğini belirten Akdağ, "Aile sosyal bakanlığımız ekipleri sosyal ve psikolojik destek için sahadalar. Şuan 37 afetzede hastanemize müracaat etmiş durumda. Bunların 15’nin bir takım küçük yaralanmalarının olduğunu tespit etmiş durumdayız. Bir kısmı da deprem psikolojisi etkisi ile de bir anlamda psikolojik tramva geçiren hastalarımız, vatandaşlarımız. Haberleşme ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok"ifadelerini kullandı.

- BÜTÜN TEDBİRLERİ ALMIŞ DURUMDAYIZ

Bütün tedbirleri aldıklarını dile getiren Akdağ, şunları aktardı:

"Sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımızın Adıyaman ve Samsat halkına geçmiş olsun dileklerini iletiyorum. Her zaman olduğu gibi devlette, hükümetimiz afetzede kardeşimizin yanında olacaktır. Deprem sonrasında onların herhangi bir sıkıntı çekmemesi, herhangi bir yoksulluk yaşamaması için bütün tedbirleri almış durumdayız. Öte taraftan ağır hasarlı olan binaların yada dönüştürülmesi gereken diğer binaların dönüştürülmesi için de deprem sonrasında gerekli çalışmalar yapacağız. Bazı kamu binalarında incelemeyi gerektirecek küçük hasarlar tespit etmiş durumdayız. Bunlar süratle ilgili teknik ve mühendisler tarafından değerlendirilecek. Bu binalarda herhangi bir engel yoksa, hizmete devam edecektir. Sağlık bakanlığımız süratle bölgede bir sahra hastanesi kurarak çalışmalara başlamış durumdadır. Ben tekrar bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum"

- KALICI KONUTLAR İÇİN PROTOKOL İMZALADIK

Kalıcı konutlara da değinen Akdağ, "Elbette malada gelmesin ama cana gelmemiş olması, kardeşlerimizden hiç birinin hayatını kaybetmemiş olması, burada bizim için bir teselli vesilesidir. Mala gelen her neyse Türkiye Cumhuriyeti geçmişte olduğu gibi bugünde bunları tamir edecek. Yaraları saracak güce sahiptir. Kalıcı konutlar için afet ve çevre şehircilik bakanlığıyla protokol yaptık. Burada 403 konut yapımına başlandı. Aslında bütün hazırlıkları tamamlamış durumdayız. Sadece arsa oluşturma acısından köylerimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Burada hazine arazileri üstünde oluşturulmuş olan bir takım binalar yada hazine arazileri üstünde diğer ekme tarım faaliyetleri var. Dolayısıyla hızlı ilerlememize engel olan tek husus arsa oluşturmak ile ilgili problemlerdir. Bununla ilgili bütçelerimiz tamam, projelerimiz tamam. Valimiz, il afet müdürümüz, milletvekillerimiz çok katkı veriyorlar. Hızla bu arsa problemleri çözerek yeni binalar yapacağız. Şuanda 400 ilave ikinci 400’de bir hafta için de ihaleleri yapılmış olacak. Bu yeni vakada hasarları da süratle tespit edip bu husus da gerekeni yapacağız"dedi.

- SAMSAT NORMALDE DEPREM AÇISINDAN ADIYAMAN'DAN DAHA GÜVENLİ

Samsat'ın deprem açısından Adıyaman'dan daha güvenli olduğunu anımsatan Akdağ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Normalde Samsat ilçe olarak aslında Adıyaman kıyasla deprem acısından daha güvenli bir bölge. Yapılan tüm çalışmalar bunu gösteriyor. Depremlerin büyüklüğüne bakarsanız. Bugünki deprem 5.1 büyüklüğünde deprem. Aslında çok ağır bir deprem değil. Problem, binaların kendi yapısından kaynaklanıyor. Biz ilk depremden yapılan tespitler acısından şimdi ikinci depremden tespitler yapılacak. Binaların büyük bir kısmını yenilemiş olacağız. Burada önemli olan binaların sağlam yapılmasıdır. Samsat aslında çok ağır bir deprem bölgesi değil, aslında bina dayanıklılığı itibariyle bir zayıflık oldu mu tabi çok ağır olmayan depremlerde ciddi hasarlara yol açabiliyor. Türkiye'de binaların yapımı ile ilgili son deprem yönetmenliğinden sonra kurallar belli. Ne kadar beton kullanılacak, ne yapılacak, buna mühendisler karar veriyor. Mühendislerin kararlarına hepimiz uyacağız"

- DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ

Depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını vurgulayan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise "Türkiye bir deprem kuşağında bir ülke. Türkiye’nin bir çok yeri depremle karşı karşıya tarih boyunca karşılaşmış. Depreme hazırlıklı olmak zorundayız. Depremden daha çok, depremden yaptığımız konutlar, binalar, mekanlar önemli. Sağlık acısından da ciddi bir yaralanmamız yok. Hastanemizin durumunu gözden geçirip, konu hakkında tam karar verinceye kadar kurduğumuz sahra çadırında hizmet veriyoruz" şeklinde konuştu.   

Kaynak : PHA
Kaynak: pha