9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Yeşilay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, sigaran dolayı her yıl 5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sigaradan çekilen bir nefes ile milyonlarca zararlı mülekülün kana karıştığını dile getiren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, ““Bir taneden bir şey olmaz” diyerek başlanan ve zamanla bağımlılığa dönüşen sigaranın, sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Sigara bağımlılığı birçok hastalığa davetiye çıkarırken, insan ömründen en az 5 yıl çalıyor. Sigara her gün ortalama 300, her yıl ise ortalama 100 bin can alıyor. Sigara tiryakilerinin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde bu bağımlılıklarına son vermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Özöncel, açıklamasının devamında, 9 Şubat tarihinin tüm dünyada sigarayı bırakma günü olarak kutlandığını belirterek, sigaranın insan sağlığına olan zararlarına vurgu yaptı.

Dünya genelinde her gün ortalama 300, her yıl da 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Özöncel, Türkiyede milyarlarca liranın sigaraya ve bir o kadar paranın da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti.

Sigara içenlere göre içmeyenlerin daha büyük tehlike altında olduğunu belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, şunları kaydetti:

Sigara, hem ülkemizde hem dünyada ilk sırada yer alan en önemli sağlık sorunudur. Sigara sadece fiziksel olarak değil ruhsal etkisi ve sosyal yönü ile de bağımlılığa neden olmaktadır. Sigara içmenin ağız, dil, gırtlak, soluk ve yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Sigaranın bırakılması ile 1 gün içinde kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok organ ve doku kanseri, gastrit/mide ülseri, KOAH gibi sigaranın yola açtığı hastalıklara yakalanma riski de azalmaktadır. Sigaradan çekilen bir nefesle milyonlarca zararlı molekül kana karışmaktadır. Bir solukta 10 katrilyon oksidan akciğerlerdeki hava keseciklerinden kan dolaşımına geçmektedir. Başta sigaranın zararı sadece akciğerler gibi görülse de kanın ulaştığı tüm doku ve organlara da ulaşmaktadır. Pek çok sağlık sorununa sebep olan sigara, aynı zamanda ciltte lekelere, dişte ise kayıplara ve lekelenmeler ile estetik problemlere de neden olmaktadır. Sigarayı bırakmaya başladığınız andan itibaren ve diş ve ciltteki nikotine bağlı lekeler de kaybolacaktır

Özöncel, sigarayı bırakırken, özellikle ilk günlerin en zorlanılan günler olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

Sigarayı bırakırken en önemli şey, kararlı ve iradeli olmaktır. Sigarasız geçirilen her gün kişinin kendi daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Sigarayı bırakarak daha ilk günlerde tat ve koku alma duyularında düzelme yaşanır. Fiziksel kapasite de yaşanan olumlu değişimle daha rahat soluk alıp verme sağlanır. Sigara içen kişiler, bu alışkanlıkları nedeniyle çoğunlukla kötü koktuklarının, çok rahat soluk alamadıklarının, tat ve koku duyularının eskiye göre köreldiğinin farkına varamazlar. Sigarayı bıraktıktan sonra kişiler zamanla hayat kalitelerinin ne kadar yükseldiğini fark ederler. Sigara içiminin bırakılması ile vücuttan ilk 12 saat içinde nikotin ve karbon monoksitin etkisi kaybolmaya başlamaktadır. Bağışıklık sistemini zayıflamasını sağlayan baskılayıcı etki de zamanla kaybolmaktadır. Sigarayı bırakmanın yaş ya da bir cinsiyet kriteri yoktur. Hiçbir zaman sigarayı bırakmak için geç değildir. Sigarayı bırakırken, göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden de yardım alınabilir. Bu konuda yardım almaktan çekinilmemelidir. Sigara bırakma polikliniğinde, bağımlılığın tipi ve derecesi değerlendirilerek, uygun görülen kan tahlilleri, akciğer filmi ve solunum testi gibi tetkikler yapılabilir. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ilaç tedavisi ve kontrollerle tedavi sağlanabilir

Sigara tiryakileri için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününün bir milat olması dileğinde bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, sigara ile vedalaşmak isteyenlerin ilk olarak bu konuda kararlı olması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, YEDAM Danışma Hattı ülkemizden herkesin ulaşabileceği 444 7 975 (444 7 YSL) bir çağrı merkezi olarak telefonun bir ucunda alanında eğitimli psikologlar tarafından bağımlılık konusunda soru ve sorunları olan kişilere online olarak bağımlılıkla ilgili nitelikli bilgi sunulması sağlanmaktadır. Aynı zamanda psikolojik danışmanlık ve sosyal destek hizmetleriyle alkol ve uyuşturucu tedavisi gören/görmüş bireylerin hem kendilerine hem de ailelerine yönelik ücretsiz ayaktan danışmanlık, rehabilite hizmeti vermeyi planlamaktadır. Diğer yandan bu süreç; halkın ve hedef kitleye hizmet sunan uzmanların alkol/madde bağımlılığı ve bağımlı kişilere yaklaşımda bilgi, bilinç ve donanım kazandığı ve alanda hizmet veren pek çok kurum/kuruluşun dahil olduğu bir işbirliği sürecidir şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber