Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dt. Mustafa Nafiz Ünsal, yaptığı açıklamada, “Günümüzde sık karşılaşılan çocuklarda çapraşık dişlenmeye neden olan, genellikle erken süt dişi çekimlerinden kaynaklanan diş eksikliklerine bağlı sorunları gidermek için çocuklara yer tutucu yapmak, çerçevesinde merkezimizdeki eksiklikleri gidererek bir hizmete daha başladık” dedi.

Ünsal, kurumun Diş Protez Teknisyeni Esengül Beyaz’ın yer tutucu konusunda gerekli eğitimlere katılması ve merkezdeki eksiklerin giderilmesi sonrasında kurumun bünyesinde "Yer Tutucu" apareyleri yapılarak, daha hızlı ve daha verimli bir yer tutucu hizmeti sunulmaya başlandığını belirtti.

Çocuk Diş hekimlerinden Gökçen Kodal ise, şöyle konuştu:

"Çocuklarda önceden çıkan süt dişleri sonradan yerlerine gelecek olan asıl dişlere öncülük ederler. Süt dişlerine iyi bakılmaması ve çürük ya da travmalar sonucunda erken kayıpları diğer dişlerin oluşan bu boşluğa doğru çekilmelerine neden olmaktadır. Dişlerin eksik olması diğer dişlerin aralarında açılmalar, çarpışıklıklar vb. istenilmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına neden olurlar. İleride meydana gelen bu boşlukların oluşturduğu sorunları tedavi etmek için büyük maliyetlere ve sıkıcı diş tedavi süreçlerine maruz kalınır. Aynı zamanda işin maliyeti de bir o kadar fazladır. Süt dişleri döneminde kaybedilen dişler sonucunda yukarıdaki problemlerle karşılaşmamak için bu dişlerin yerlerine yer tutucuları uygulanmaktadır. Yer tutucuların diğer dişlerin konumuna ve çocuğun çenesine uygun olarak diş teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Sabit veya hareketli olarak konumlandırılan yer tutucularının kullanımı oldukça kolaydır. Yer tutucuları diğer asıl dişlerin sürülme dönemine kadar ağızda kalınmalı bu süre içerisinde sık sık diş hekimi kontrolleri gerçekleştirilmelidir"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha