Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tanrıverdi, son yıllarda dünyada ve Türkiye’de kilo verememenin nedenlerinin başında insülin direncinin geldiğine dikkat çekti.

Tanrıverdi, sürekli kilo artışı, tatlı krizleri, yemek sonrası uyku hissi yaşayan kişilerin mutlaka insülin direnci tetkiklerini yaptırması gerektiğini dile getirdi.

İnsülinin pankreasta salgılanan ve kandaki glukoz seviyesini düzenleyen bir hormon olduğunu anlatan Tanrıverdi, şunları kaydetti:

İnsülin, kandaki glukozu dokulara taşıyan ve kan şekerinin düşmesine neden olan aracıdır. Ancak insülin direnci oluştuğunda hücredeki insülin reseptörleri insüline karşı duyarsızlaşmaktadır. Hücreler enerji sağlayamadığından iştahınız fazla olur. İnsülin direncinin söz konusu olduğu durumlarda salgılanan insülin yeterli gelmediği için vücut daha fazla insülin salgılamaya başlar. Fazla insülin salgılanması yağ yapımını arttırdığı için kişinin yağlanması ve kiloları artmaktadır. İnsülin direnci bulunan kişilerin tedavi edilmezse diyabet (şeker) hastalığına yakalanma riskleri oldukça fazladır. Aç karna yapılır. Kan yoluyla yapılan insülin hormon testiyle insülin direnci varlığı tespit edilebilir. Danışanlarımın yaklaşık %80’inde insülin direnciyle karşılaşmaktayız. Ancak düzenli beslenme, spor ve gerekirse insülin seviyesi aşırı yüksekse ilaç tedavisiyle bu sorunun üstesinden gelmekteyiz. Ailenizde Diyabet öyküsü varsa mutlaka insülin direnci tetkinizi yaptırmanızı öneririm.”

PHA

Editör: Adıyaman Haber