"Nezle ve gripten ayrılan en önemli özelliği kas ağrıları ve halsizliğin daha şiddetli olmasıdır"

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doktor Erdal Yavuz, PHA muhabirine yaptığı açıklamasında, havaların soğuması ile beraber grip nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını söyledi.

Dr. Yavuz, "Burnum akıyor hapşırıyorum halsizim acaba korona mı oldum?" "Boğazım ağrıyor eklemlerim ağrıyor acaba korona mı oldum?" Ya da korona olabilirsin test yapalım dediğimde "hayır hayır, ben her yıl bu zamanlar üşütüyorum bir iğne yaptırırsam bir şeyim kalmaz" şeklindeki konuşmalara her meslektaşım her gün maruz kalmaktadır."dedi.

"Grip olunca nefes darlığı görülmez"

Grip ve nezlenin Kovid-19'a benzer belirti göstermesine rağmen tamamen farklı hastalıklar olduğuna işaret eden Dr. Yavuz, şöyle devam etti:

"Üç hastalığa da virüsler sebep olmaktadır. Nezle (soğuk algınlığı), boğaz ağrısı ile başlar burun akıntısı ve hapşırma belirgin özellikleridir. Hafif yorgunluk ve halsizlik görülebilir. Hastalık hiçbir şey kullanmadan en fazla bir haftada kendiliğinden iyileşir. Nezle hasta insanların burun boğaz salgılarının damlacık yoluyla etrafa saçılması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Kovid-19'dan ayıran en önemli özellik öksürük, nefes darlığı ve ateş görülmez. 

Grip, "influanza" virüsünün neden olduğu üst solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Ateş, yorgunluk, kas ağrıları belirgin özellikleridir. Nefes darlığı ve öksürük nadir görülür. Nezle gibi burun boğaz salgılarının damlacık yolu ile kişiler arasında yayılması ile bulaşır. Nezleden biraz daha ağır seyretmesi, kas ağrıları, ateş ve yorgunluk olması Kovid-19 ile daha çok karışabilmektedir.  Kuru öksürük gripte de görülebilirken nefes darlığı gripte görülmez ve Kovid-19'dan ayrılan en önemli özelliğidir. Tedavi komplikasyon gelişmeyen durumlarda dinlenme ve sağlıklı beslenme ile 1 hafta içinde iyileşebilmektedir. Risk grubunda olan hastalara antiviral tedaviler başlanabilir."

"Üç hastalıkta da sağlıklı beslenme, C vitamini ve dinlenme çok yararlıdır"

"Kovid-19 enfeksiyonunun, koronavirüsün neden olduğu birçok sistemi etkileyen bir hastalıktır"diye ifade eden Dr. Yavuz, "Hastalığın başlangıcında grip benzeri belirtiler görülebilmekle beraber, kas ağrıları, mide ve bağırsak problemleri görülebilmektedir. Sadece ishal veya sadece baş ağrısı görülebilirken nefes darlığı ateş öksürük gibi ağır klinik durum ile başvurabilmektedir. Nezle ve gripten ayrılan en önemli özelliği kas ağrıları ve halsizliğin daha şiddetli olmasıdır. Grip, nezle ve Kovid-19 enfeksiyonunda komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Her üç hastalıkta da sağlıklı beslenme, C vitamini ve dinlenme çok yararlıdır. Damlacık yolu ile bulaştığından, maske, mesafe ve hijyen hastalıktan korunmak için önlemdir."şeklinde ifade etti.

Burun akıntısı ve hapşırmanın Kovid-19 enfeksiyonunda çok sık görülmediğini vurgulayan Dr. Yavuz, şunları dile getirdi:

"Bu semptomları taşıyorsanız korkmamalısınız fakat her zaman gösterdiğiniz dikkatten daha fazla dikkatli olmalısınız. Kovid-19 ile beraber grip veya nezle olmak hastalığın daha da ağır geçmesine sebep olur. Başka bir açıdan, Kovid-19 enfeksiyonu geçiren bir kimseye grip veya nezle bulaştırmak da bir o kadar tehlikelidir. Her üç hastalığın semptomlarını hissetmeniz halinde sosyal mesafe dikkat edilmeli, maske ve hijyen kuralına uyulmalıdır. Halsizlik, ateş, kas ağrıları, öksürük ve nefes darlığı olması halinde sağlık kuruluşunda Kovid-19 testi yapılmalıdır." 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha