Uzman Dr. Çelik, Perre Haber Ajansına yaptığı açıklamada, sobadan sızan karbon monoksit gazı zehirlenmeleri ve son günlerde Çin'de yaşanan korona salgınından korunma yöntemlerini anlattı.

-"GECE YATARKEN SOBAYI KÖMÜRLE DOLDURMAYIN"

Çelik, soba kullanan vatandaşların sobayı yaktıktan sonra aynı odada uyumaları sonucu sobanın tütmeye başlamasıyla karbon monoksit zehirlenmesinin meydana geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle astım, koah hastalarında daha ağır olmak üzere yine normal hastalarda karbon monoksit zehirlenmesi dediğimiz, sabaha karşı uykuya dalmaları ve buna bağlı soba zehirlenmesi meydana gelmektedir.

Bunun içinde vatandaşların mümkün olduğu kadar gece yatarken tekrardan sobayı kömür veya odun ile doldurmamalı ve sobanın tıkanma gibi durumlarda bakımlarının yapılmasını öneriyoruz. Tabi ki yoğurt, yenilebilir ama önemli olan acil tedavi, yani hastanelerimizin acil bölümlerine başvurmaları ve mümkün olduğu kadar oksijen tedavisi, buhar tedavisi şeklinde en az 1 gün 24 saat kadar, yoğun bakımda veya acil gözlemde takip edilmelerini öneriyoruz, yani sadece yoğurt yiyerek geçer demek biraz yanlış olur."

-"MASKE KULLANARAK GRİBAL ENFEKSİYONUN DAĞILIMINI ENGELLEYEBİLİRİZ"

Çin’de yaşanan salgının genetik yapısı değişmiş grip salgını olduğuna dikkat çeken Çelik, "Tedavisi zor olan ve tedaviye cevap vermeyen bir virüs olduğu için daha ağır geçmektedir. Özellikle astımlı, koahlı, ağır hastalığı olan ve böbrek yetmezliği  ile diyabet hastaları, mümkün olduğu kadar gribal enfeksiyonu ağız, burun akıntısı veya ateşi olan hastalardan uzak durmaları gerekiyor.

Mümkün olduğu kadarıyla da, diğer hastaların yani gribal enfeksiyon geçiren hastaların, kendi ev ortamlarında veya çocuklarının yanında maske takarak, genel ortamda da mümkün olduğu kadar gribal enfeksiyonun dağılımını engelleyebiliriz. Buda nasıl oluyor, en küçük bir öksürük veya en ufak bir hapşırma virüslerin bir şekilde etrafa yayılmasına neden oluyor buda bir maske ile çok basit bir şekilde önlenebilir."diye ifade etti.

-"BOLCA C VİTAMİNİ TÜKETMELERİNİ ÖNERİYORUZ"

Yurt dışına seyahat eden veya seyahat etmekte olan kişilerde özellikle uzak doğuya Çin'e yakın bölgelere seyahatleri olanların gribal enfeksiyon geçiren hastalardan uzak durmaları uyarısında bulunan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye’de son bir aya kadar uçuşlar ertelendi yapılmıyor ama mümkün olduğu kadar dediğim gibi kendilerini bir şekilde özelliklede gribal enfeksiyon geçiren hastalardan uzak durmaları mümkün olduğu kadar da aynı zamanda beslenmelerine dikkat edip, bolca C vitaminlerini tüketmelerini önermekteyiz.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha