Kampanya kapsamında Türk Kızılayı Adıyaman Şubesi tarafından Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi fuaye alanında açılan stantta bağışçı olmak isteyenlerden kan ve kök hücre bağışı alındı.

Bağış öncesinde kan ve kök hücre bağışı hakkında bilgilendirilen bağışçıların, gerekli bilgilerinin alınması ve muayenelerinin ardından uygun olanlarından kan ve kök hücre bağışı alındı.

Toplumsal sorumluluk ve farkındalık açısından bağış kampanyalarının önemine değinen Kızılay yetkilileri, "Bugün Adıyaman Üniversitemizde kan ve kök hücre bağışı alımları gerçekleştirdik. İlgi gerçekten sevindirici düzeyde yoğundu. Bu bağış kampanyasına katılan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu bağışlar en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır." dediler.

'Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır' gerçeğiyle sürekli kan bağışı yapılması gerektiğini belirten yetkililer, 1 ünite kanın 3 kişinin hayatını kurtaracağını söylediler.

Kanın ancak bağışçılar sayesinde elde edilebildiği için bağışın önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı bireyi kan bağışçısı olmaya davet ettiler.

Kök hücre hakkında da bilgi veren yetkililer, kök hücrelerin yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip olan hücreler olduğunu ve ihtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağladıklarını söylediler.

Damar yolu ile verildiklerinde kemik iliğine yerleşip hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatan kök hücreler; kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler ve kalıtsal metabolik hastalıklar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyorlar. Kök hücrelerin ancak bağışçılar sayesinde elde edilebildiği için bağışın önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, 18-50 yaş aralığındaki her sağlıklı bireyi kök hücre bağışçısı olmaya davet ettiler.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha