TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik açıklamasında buzağılarda görülen ishal sonrası tespit edilen koronanın insanlarda tespit edilen Kovid-19 ile bir ilgisinin bulunmadığına dikkat çekti.

Son bir iki gün içerisinde ülkemizin bir bölgesinde buzağılarda yayıldıkça yayılıyor, ishalle başlıyor ve ölümle sonuçlanıyor diye bahis konusu yapılarak buzağıların testlerinin pozitif çıktığına dair haberler çıkmıştır"diye ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Öncelikle ifade etmek gerekirse buzağılarda ishalle birlikte meydana çıkan hastalığın bugün halen mücadelesini verdiğimiz insanlardaki Kovid-19 ile herhangi bir ilgisi yoktur. Buzağılarda görülen korona ishalinin ne kedi veya köpeklerde görülen koronavirüs tipiyle nede insanlardaki Kovid-19 ile bir alakası yoktur. Üstelik buzağılarda görülen ishal durumu yeni bir olay olmayıp pandemi döneminin çok öncesinde yani 50 yıl önce de bilinen ve sadece yeni doğan ve 1-2 aylık buzağılara özgü korona ishalidir. Ancak insanlara bulaşması veya insanlardan buzağılara bulaşması söz konusu değildir."

"Haberdeki buzağıların Kovid-19 olarak pozitif çıkmış olmaları doğruyu yansıtmamaktadır"

Buzağı ishallerinin nedenleri arasında bakteriyel etkenlerin yanında viral etkenlerin de söz konusu olduğuna vurgu yapan Çelik, “İshalli buzağılara bakıldığında en fazla rastlanılan viral etkenlerin korona ve rotavirus olduğu birçok araştırmacı tarafından tespit edilmiştir. Bilim insanlarınca korona ve rotavirus enfeksiyonlarının daha çok ilk bir haftalık döneminde görüldüğü ortaya konulmuş ve kolostrum dediğimiz ağız sütünü yeterli düzeyde almayanlar ile bakım ve besleme şartları olumsuz olan yeni doğanların hastalığa karşı daha duyarlı olduğu bildirilmiştir. Dolayısıyla buzağıların ishal olmalarının başlıca nedenleri rotavirüs ve koronavirüslerdir. Tüm Dünyada pandemiye neden olan insanlardaki koronavirus etkeni olan Kovid-19 virüsü ile birbirlerinden tamamen farklıdır. Söz konusu haberdeki buzağıların Kovid-19 olarak pozitif çıkmış olmaları doğruyu yansıtmamaktadır.” dedi.

Genel Başkan Çelik ayrıca buzağılardaki korona ve rota virüslerine karşı yavru ve annelerinin aşılanması gibi koruma yöntemlerinin gereğine işaret ederek, “Yeni doğan buzağılarda görülen korona ve rotavirüs ishallerinin tedavisi noktasında aşıların yapılması, yani yeni doğan yavrularla birlikte annelerinin aşılanması tercih edilecek bir korunma yöntemidir."ifadesini kullandı.

"Yetiştiricilerimiz hayvancılık faaliyetlerine gönül rahatlığı ile devam etsinler"

Genel Başkan Çelik, açıklamasının sonunda pandemi süreci boyunca şu ana kadar buzağılardan ve kedi köpek gibi evcil hayvanlardan insanlara geçen bir Kovid-19 vakası bildirilmediğine dikkat çekerek "Yetiştiricilerimizin tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum yoktur. Şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle herhangi bir hayvanın öldüğü bilgisi henüz açıklanmamıştır. Hayvanlardan insanlara geçtiği yönünde de herhangi bir vaka yaşanmamıştır. Onun için yetiştiricilerimiz hayvancılık faaliyetlerine gönül rahatlığı ile devam etsinler. Ahırlarını boş bırakmasınlar. Dolayısıyla üreticilerimiz yetiştiricilerimiz asılsız haberlere itibar etmeden üretmeye yetiştirmeye devam etsinler. Yıllardır hayvancılık alanındaki en büyük sorunlardan biri olan ve buzağılarda sıkça görülen ishal durumlarında hemen bir veteriner hekime başvursunlar." ifadelerine yer verdi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha