Açıklamalarına Devam Eden Şube Başkanı TOKUR; Çalışanların 30 dakikada hastaneye gitmeleri ile ilgili geçtiğimiz yıllarda da genelge ile düzenleme yapılmış ve sendikamızın açtığı dava sonrası genelge Danıştay tarafından iptal edilmişti. Genelgeye dayanak olan yasa hükmü de Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.

Sağlık Bakanlığı 30 dakikada hastane şartını bu kez de 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 383 üncü maddesinde; "Sağlık personelinin mesai saatleri haricinde de hizmetine ihtiyaç duyulduğunda ilgili sağlık kuruluşuna ulaşabilmeleri için alınacak tedbirler ve ilgililerin uyacağı kurallar Bakanlıkça belirlenir." hükmüne atıf yaparak genelge ile geri getirdi.

Sendikamız tarafından genelgenin iptali için açılan davada genelgenin temel hak ve hürriyetleri engellediği ve bu sebepten Anayasa'nın temel ilkelerine aykırılık taşıdığı ifade edildi.

Söz konusu şartın çalışma barışını bozacağı ve çalışanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturacağına vurgu yapıldı. Söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Nejdet İrfan TOKUR “ Hukuka uygun olmadığı daha önce yüksek yargı tarafından karara bağlanmış bir düzenlemeyi tekrar getirmenin bir izahı yoktur. Bu durum yüksek yargının kararını hiçe saymaktır. İmkanı olan her çalışan zaten çalıştığı kuruma yakın bir yerde oturmak ister. Ama çalışanların aile hayatlarına bile müdahale ederek 30 dakikada hastane olacak şekilde ikamet edin demek her şeyden önce bir insan hakkı ihlalidir. “ dedi.

Editör: Adıyaman Haber