Türk Sağ-Sen Adıyaman Şube Başkanı N.İrfan Tokur Besni 112 Sağlık Hizmetlerinde çalışanlarına baskı ve mobbing uygulandığını belirterek bir basın açıklaması yaptı.

Tokur açıklamasında; "Son olarak yine bizlere aktarılan mobbing olaylarından biri de Besni 112 acil sağlık hizmetlerinde gerçekleştiğidir. Bir çalışanın Besni 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarından birine tayini çıkmaktadır. Oranın sorumlusu, çalışanı diğer istasyona göndermek için elinde böyle bir yetkisi olmamasına rağmen mobbing uyguladığı tarafımıza iletilmiştir.

Bu tür insanlara bu yetkiyi kim vermektedir? Bununla ilgili mobbinge maruz kalan kişi yetkili ve etkili kurumlara gerekli müracaatlarda bulunmuştur.

Mobbing uygulayan kişi bu gücü kimden alıyor? Kanun yönetmelikler dururken keyfi uygulamalar yapılmasına kimler müsaade ediyor? Bunların biran evvel tespit edilip İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli soruşturmanın yapılmasını bekliyoruz.

Bu itibarla; Kurumda gerçekleştirilen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir.

Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre personelin aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi için 19.03.2011 tarihinde Başbakanlıkça yayımlanan 2011/2 sayılı İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesi çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 10/2. maddesi: ”Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.” Hükmünü amirdir. Ayrıca, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9.maddesinde:” Kamu görevlileri; tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler.” Hükmü yer almaktadır. Yine aynı yönetmeliğin 10.maddesinde:” Yönetici veya denetleyici konumunda bulunan kamu görevlileri, keyfi davranışlarda, baskı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunamaz.” Hükmü yer almaktadır.

Son olarakta Sakarya’da bir üyemize mobbing uygulayan idareciler mahkeme tarafından tazminata mahkum edilmişlerdir. Bu nedenle Yetkililer tarafından üzerine ivedilikle gidilmesini, meydana gelen mobbingin araştırılmasını, kusuru ve hatası olanların cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.

Editör: Adıyaman Haber