Tıp Fakültesi İbn-i Sina Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimlere Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Çift tarafından verilen eğitimde prostat kanserinin belirtileri, erken tanının önemi ve tedavi yolları hakkında bilgiler verildi.

Konuyla ilgili konuşan Çift, “Prostat bezi yaşla birlikte büyür. Bu büyümede yaşla birlikte değişen hormonların rolü olduğu düşünülür. Ergenlikten sonra iyi huylu prostat büyümesi görülmez. Büyümenin nedeni yaşla birlikte azalan erkeklik hormonları ve değişen hormonal dengeler olarak ileri sürülse de kesin nedeni bilinmemektedir. Hastalığa neden olabilecek birçok diğer faktör araştırılmış ise de anlamlı olabilecek bir sonuca ulaşılamamıştır. Prostatın iyi huylu büyümesi, mesane çıkımında idrar akımına karşı direnç artışına neden olur. Bu büyüyen dokunun yaptığı mekanik basınç ve bu bölgede artan spazmın sonucudur.” dedi.

-“PROSTATTA BELİRTİLER ÖNEMLİ”

Prostatın belirtilerinden de bahseden Çift, 50 yaşın üzerindeki erkeklerin %25’inde idrar ile ilgili semptomların olduğunu ve bu oranın 70’li yaşlarda %50′ye çıktığını belirterek, “Yirminci yüzyılda dünya nüfusunun 20 yaş daha yaşlandığı göz önüne alınırsa bu hastalık yalnız sağlık problemi olmanın yanında ciddi bir ekonomik problem olarak da görülmektedir. ABD’de iyi huylu prostat büyümesi tedavisi için yıllık harcama 4 milyar dolara ulaşmaktadır. Duraksayarak idrarı başlatma, idrar akım gücünde azalma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, idrar yaptıktan sonra 1-2 saat içerisinde tekrar idrara çıkma, zorlanarak idrar yapma, idrar yaptıktan sonra damlama gibi tıkanma belirtilerinin yanında sık idrara gitme, gece iki kereden fazla idrara gitme, acil idrara gitme, idrar kaçırma gibi mesanenin depolama işlevi ile ilgili belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtiler mesane boynunda artan direncin mesane duvarında yarattığı değişiklikler nedeniyledir.” dedi.

-“TEDAVİ EDİLMELİ”

Konuşmasının sonunda prostatın tedavisiyle ilgili bilgiler veren Çift, “Başlangıç ve orta derece yakınmaları olan hastalarda ilaç tedavisi uygulanır. Hastaların idrar yapma hızları yarıya yakın artar, mesane daha iyi boşalır. İdrara gitme sıklığı azalır. Bu ilaçların prostatı küçültmediği ilacın bıraktığında yakınmaların geri döndüğü akılda bulundurulmalıdır. Cerrahi tedavide prostat büyüklüğüne göre kapalı ve açık ameliyatlar uygulanır. Yüz gram ve daha büyük prostatlarda açık operasyonlar tercih edilir. Daha küçük prostatlarda idrar yolundan girilerek büyümüş prostatın yongalar tarzında çıkarılması işlemi (TUR) yapılır. Son yıllarda prostatın kapalı ameliyatlarda lazer ile buharlaştırma ameliyatları popüler hale gelmişse de bu yöntem henüz klasik tedavi yöntemleri arasında kabul edilmemektedir.” şeklinde konuştu.

Programın ardından Adıyaman Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TÖB) Başkanı Hasan Korkmaz tarafından konuşmacı Dr. Öğretim Üyesi Ali Çift’e çiçek takdime dildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha