Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haftalık harita üzerinden Kovid-19 vaka sayılarını açıklarken kırmızı kategoride olan Adıyaman ise Çankırı, Kırklareli, Kilis, Osmaniye, Samsun ile birlikte 61'inci sıraya geriledi.

Özellikle çiğköfte partileri, taziye düğünlerin azaldığı için vaka sayılarında gözle görülür derecede düşüklük görüldüğünü belirten Adıyaman Tabip Odası Başkanı Doktor İsmail Tosun, "Vatandaşlarımız biraz daha temizlik, maske ve hijyen kurallarına uymaya başladılar. Bu kurallara ilk başlarda çok fazla uymadığımız için yüzdeliğimiz yüksekti kırmızı bölgeye dönmüştük hala öyleyiz ama biraz daha temizlik, maske ve mesafeye dikkat ettiğimiz için bir birine gidip gelme azaldığı için özellikle çiğköfte partileri azaldığı için, düğünlere katılım, taziyelere katılım kırmızılıktan sonra baya azaldı. Bunlara dikkat ettiğimiz için sayılarımız baya azaldı. Azalmaya da devam edecektir. Koronavirüs savaşındaki en büyük silahımız maske, mesafe ve hijyen bunları kullandıktan sonra hiçbir şekilde sayılarımızın bir daha artacağını düşünmüyorum."dedi.

Varyant virüsünün çıktığı dönemlerde çok hızlı bulaş meydana geldiğini hatırlatan Tosun,"Bugünlerde özellikle varyant virüsünün çıktığı dönemlerde çok hızlı bulaş meydana gelmekte Adıyaman'daki vakaların büyük bir çoğunluğu varyant virüsü bu yüzden mümkünse yakın akrabada olsa tanıdıkta olsa bize bir şey olmaz demeyin kimseye misafirliğe gitmemek özellikle kendi aile içinde kendi izole etmek maske, mesafe ve temizliğe çok önem vermek bunları yaptıktan sonra koronavirüs kalmaz."dedi.

Bir çok araştırma yapıldığını ve hiçbir bitkinin koronavirüs üzerinde etkisi olduğu bulunmadığını belirten Tosun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Koronavirüs başladığından beri bu konuda tıbbi makale olarak bir çok araştırma yapıldı. Ama maalesef bugüne kadar hiçbir bitkinin koronavirüs üzerinde etkili olduğu bulunmadı. Sadece yoğun bakımda çok yüksek derecede C vitamini verildiği zaman yoğun bakımdaki hastaların biraz daha hayati fonksiyonların düzeldiği görüldü. Yapacağımız bol bol su içmek su koronavirüste çok çok önemli yememize içmemize dikkat etmek meyve sebze yiyip kendimize dikkat etmemiz gerekiyor."

Hala korkmadan ev ziyaretlerine gidildiğini anımsatan vatandaşlardan Aslı Aksoy, "Çok öncelerden en başlarda kimse maske takmıyordu. Şunada en azından herkes maske takıyor. Herkes bir korkmuş diye bilirim bence öyle bir birilerine gitmelerinde çok olduğunu düşünmüyorum eskisi gibi değil. Biraz daha dikkat ediyorlar diye düşünüyorum. Bizim etrafımızda bile hala korkmadan gezmeye gidenler var. Misafirliğe gidenler var. Karşıyım olmaması gereken şeyler maalesef ama insanları durduramıyoruz."dedi.

Tam kapanma gerektiğini aktaran vatandaşlardan Abdurrahman Akçal, "Kısmı kısıtlamanın bir etkisi olduğunu düşünebiliriz. Bu rakamların 5 günlük süreyi kapsıyor olması insanların zaten dışarda olmaması test yapılmaması biraz yanıltıcı olabilir. Bunla birlikte ben tam kapanmaya geçilmesini çok daha doğru olacağını düşünüyorum. Adıyaman'da gerçekten umursamaz bir tavır var. "şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha