Sarsılmış bebek sendromu, özellikle bir yaş altındaki çocukları olumsuz etkiliyor. Ebeveynlerin çocuklarını fazla sarsmaması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, ailelere önemli uyarılarda bulundu. Sarsılmış bebek sendromunun en büyük nedeninin bebeği sarsmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Murat Doğan, "Çocuklarda boyun kaslarının zayıflığına bağlı baş hareketleri hızlı yapıldığında beynin etrafını saran yapıların zedelenmesi, beynin normal oluşumunun bozulması anlamına gelmektedir. En büyük nedeni bebeğin ani hareketle ileri, geri, sağa, sola veya elle sarsılmasıdır. Ebeveynler bunu çoğunlukla fark etmeden yaparlar. Biz bunu kaza dışı kafa travması olarak da söylüyoruz. Sarsılmış bebek sendromundaki olay ani harekete bağlı çocuğun zarar görmesidir. Bebeği hızlı salladığınızda beyin kanamasına yol açabilir, bebeğin görme merkezini etkileyebilir. Beyin kanamasına bağlı çocukta ilerde epilepsiye neden olabilir. Öğrenme bozukluklarına dahi neden olabilir" diye konuştu.

-İLK BİR YILA DİKKAT
Sarsılmış bebek sendromunda sarsıntı frekansına bağlı çocuktaki zararın farklılık göstereceğini anlatan Uzm. Dr. Murat Doğan, "Çocuğu bir saniye içerisinde 4-5 kere ileri geri sallamak buna neden olur. En çok yapılan hata bebeğin gaz sancısı çektiği anda veya bir ağlama krizinde anne kendi anksiyetesini çözemediğinden bebeği susturmak için sarsmasıdır. Gaz sancıları 5’inci aya kadar sürdüğünden ilk 5 aya dikkat edilmesi gerekiyor. 4’üncü ay ile bir yaş arasında rastlıyoruz. 2 yaşa kadar frekans artar. 5 yaşa kadar olguları görebiliriz. Bizim için en büyük sorun çocuklardaki beyin kanamasının oluşması, beyin zedelenmesine bağlı ileride nörolojik durumların olması. Burada ani ölüm riski çok yüksektir. Özellikle yüksek sarsıntılarda beyin kanamalarında biz bunu çok fazla görmekteyiz” diye konuştu. 

-“30 YAŞINDA EPİLEPSİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKABİLİR”
Çocukta görülen belirtilere dikkat çeken Uzm. Dr. Doğan, “Anormal bir şekilde uyuma isteği, anormal epileptik hareketler, nefes alamama olarak belirtiler ortaya çıkar. Çocukta nefes alamama sorunları görülür. Bazen çocukta durdurulamayan ağlamalar yaşanır. Çocukta ilk 4 ila 6 saat sonra bilinç kapanması görülebilir. Bu ileri vakalarda olmaktadır. Çocuğun gözünde minimal bir etkilenme olduysa bu ilerde görme bozukluğu, 30 yaşında bile epilepsi ile karşımıza çıkar. Aileler bunu basit düşünebilir. Ağladığında bebeğimi sallıyorum sussun diye diyebilir. Ama beynin su içinde olduğunu bilmekte fayda var. Su ileri geri çarptığında içerideki sinirler kopacaktır. Böyle bir sarsılma olduysa aile hiç beklemeden çocuğu bir acil hekimine göstermelidir. Anlamsız bir ağlama olduğunda, uyuma ile ilgili bir sıkıntı görüldüğünde çocuğun mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürülüp muayene edilmesi gerekir. Çocukları sevmek hırpalamak değildir” uyarısında bulundu.

-"SALLAMAK YERİNE NİNNİ İLE UYUTUYORUM"
Bir çocuk annesi Esra Kayahan, ilk zamanlarda bebeğini sallayarak uyuttuğunu ancak doktorun uyarısı sonucu buna dikkat ettiğini belirterek, “İleride çocuğun beyniyle ilgili problem yaşamaması için onu bebekken sarsmamaya dikkat ediyorum. Çocuğumu sallayarak değil de kitap okuyarak, ninni söyleyerek uyutmayı deniyorum. Değişik aktiviteler ile çocuğu uyutmak mümkün. İlk zamanlar ben de bebeğimi salladım ancak doktorum uyardıktan sonra bir daha yapmadım” dedi.

Bebeğini uyuturken dikkatli davranmaya özen gösterdiğini ifade eden Nilşen Yamaç ise “Sarsılmış bebek sendromunu daha önce duymuştum. Annelerin sarsarak sevmelerinden ya da uyutmaya çalışmalarından olduğunu biliyorum. Bebeğim ağladığında daha yavaş hareket ediyorum. Uyuturken ve severken dikkatli ve özenli davranmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bir diğer anne Sinem Güneş de “Sarsılmış bebek sendromunu daha önce doktorumdan duydum. Bunun için önlemlerimi aldım. Çocuğu kesinlikle zıplatıp sallamıyorum ve asla hırpalamıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha