Bozan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kentte hastane sıkıntısının yaşandığına dikkat çekerek, "Adıyaman’da 2. basamak bir devlet hastanesinin olmaması, Adıyaman için çok ciddi bir kayıp, sağlık alanındaki en büyük eksikliktir."dedi.

"Bundan kaynaklanan fiziki, psikolojik, ekonomik ve sosyal bir sürü sorun yaşanmaktadır" diyen Bozan, "Özellikle Kovid-19 sürecinde hastane sıkıntısını tüm halkımız ve sağlık çalışanlarımız iliklerine kadar yaşamıştır. Normal hastalarımız bu süreçte, 1 yılı aşkın bir süredir tedavilerini sürekli olarak ertelemiştir ve ciddi sağlık sorunları yaşamıştır ve halen yaşamaktadır. Adıyaman Eğitim araştırma Hastanesinde pandemi ile birlikte sağlık çalışanlarımızın iş yükü aşırı bir şekilde artmış, bazı branş sağlık personeli yetersizliği ve tek hastane olmasından dolayı sağlık sistemimiz, pik dönemlerinde tıkanmış ve neredeyse işlemez hale gelmiştir."şeklinde ifade etti.

Bozan, şöyle devam etti:

"Tek hastane olduğu için üniversite kadrosundaki akademik personelimiz de, çok yoğun ortamda ve tek aynı mekanda oldukları için, hem aşırı bir iş yükü ile karşı karşıya kalmakta, hem de eğitim ve akademik çalışmaları için yeterli zaman bulamamaktadır.

Ayrıca 1. basamakta tedavi edilebilecek basit hastalıklarla meşgul olmakta, performans ve emek kaybına uğramaktadır. Ayrıca bir adli olayda, bir kavga olayında, kavganın her iki tarafı tek hastane olduğu için aynı hastaneye götürülmekte, yeni kavgalar ve bunun getirdiği ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Mali bakımdan 3. basamak (eğitim, araştırma) hastanesi olduğu için, hasta başı maliyet yüksek olmakta ve genel ekonomimize maliyeti artmaktadır. Çünkü 2. basamak devlet hastanesinin hasta başı kişi maliyeti ayrı, 3. basamak eğitim araştırma hastanesinin hasta başı kişi maliyeti çok farklı ve yüksektir.Yine tek hastane ve 3. basamak olduğu için tabip dışındaki tüm sağlık çalışanlarımız ciddi bir ek ödeme kaybına uğramaktadır. Neredeyse sabit döner sermaye dışında hiçbir ek ödeme alamamaktadır. Bu da sağlık çalışanlarımızda moral ve motivasyon bozukluğuna sebep olmaktadır. Çünkü ortada ciddi bir döner sermaye yetersizliği ve de adaletsizliği var, bunun da mutlaka giderilmesi gerekir."

Abdulkadir Bozan, özellikle MR ve ultrason olmak üzere genel anlamda görüntüleme hizmetlerinde süre açısından ciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, 1 ayı bulabilen randevular verildiğini kaydetti.

"Acilen en az 200-250 yataklı bir 2.basamak devlet hastanesi yapılmalıdır"

MR ve ultrason sonuçlarını bekleyen hastaların mağdur olduğunu, teşhis ve tedavilerinin geciktiğini vurgulayan Bozan, "2. basamak ayrı bir devlet hastanemizin olması bu sorunları da ortadan kaldıracak, en azından ciddi bir şekilde azaltacaktır. Bu nedenlerden dolayı Adıyaman il merkezinde acilen en az 200-250 yataklı bir 2.basamak devlet hastanesi yapılmalıdır. Bunun için eğer gerekiyorsa ildeki diğer tüm sağlık yatırımları ertelenerek hastaneye ağrılık verilmeli ve 2. basamak devlet hastanemiz bir an önce hizmete sunulmalıdır. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan afilasyon sisteminden vazgeçilmeli, 2. ve 3.basamak hastanelerimiz ayrı ayrı hizmet sunmalıdır. Halkımızın sağlık ve tedavi ihtiyacına göre hastanelerden verimli ve akılcı bir şekilde faydalanması sağlanmalıdır."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha