Kahta Devlet Hastanesinde “Gebelikte fiziksel aktivite, egzersiz ve doğuma hazırlık” eğitimi verildi.

 Fizyoterapist Mehmet Çalışkan tarafından sağlık personellerine verilen eğitimde gebelikte egzersizin önemi hakkında bilgiler verildi.

Çalışkan, Son zamanlarda gebelikte egzersizin önemi artmaya başladı ve kanıta dayalı egzersizler, klinik plates anne adaylarının ciddi şekilde dikkatini çekmeye başlamıştır. Yapılan birçok çalışmada, gebelik döneminde yapılan doğru egzersizlerin anne adayı üzerinde birçok faydası görülmüştür. başta doğum esnasında ağrıdı azalma olduğu, egzersiz yapmayan gebelere göre daha az kilo aldığı belirtilmiştir. Ve kaygı durumlarının daha iyi oldu. Gebelikte kilo artması ve anne adayının fetüsünde büyümeye bağlı vücudun duruş şeklinde değişiklikler meydana gelir ve buna bağlı akut veya kronik bel ağrısı sendromu ortaya çıkabilir. Kontrollü yapılan egzersizlerle bunların önüne geçilebilir.” dedi.
 
Gebelikte yapılan egzersizle kilo kontrolü, gebelik diabeti, gebelik zehirlenmesi riskini azaltacağını ifade eden Çalışkan, “Gebeliğin 13. haftasından sonra kadın doğum uzmanı tarafından uygun görülmesiyle fizyoterapist tarafından kontrollü bir şekilde egzersizlere başlanabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber