Alkali su tüketiminin uzun ömürlülüğü desteklemede yararlı etkileri olduğunun tespit edildiğini aktaran Bağış, "Alkali su, alkali iyonize su olarak da bilinir, yüksek pH değeri olan ticari olarak temin edilebilir su olarak adlandırılır. PH, suyun asit baz dengesinin bir ölçüsüdür. Tipik olarak, doğal suyun pH'sı 6.5 ile 8.5 arasında değişir ve karbon dioksit-bikarbonat-karbonat denge sistemi tarafından kontrol edilir. Çözünmüş karbon dioksit miktarındaki bir artış suyun pH'ını düşürerek asidik suya neden olur. Aksine, azalan miktarda karbondioksit, suyun pH'ını arttırır; bu sayede alkali su üretilir. Suyun pH değeri, aşındırıcı su, sıhhi tesisat sisteminin bakır ve kurşunu olan metalleri çözme kapasitesine sahiptir, bu da içme suyundaki metal konsantrasyonunu arttırır ve sağlıkla ilgili sorunlara yol açar. PH değeri 7'den az olan asidik su, alkali suya göre daha koroziftir. Bu nedenle, suyun pH'ını yükseltmek için alkali kimyasallarla işlenmesi, su tahrişini azaltmanın en iyi önlemlerinden biri olarak kabul edilir"dedi.

- ALKALİ SU ÜRETİMİ

Alkali su üretimine de değinen Bağış, şöyle devam etti:

"Alkali su, suyun asidik ve alkalin bileşenlerini ayıran su elektroliziyle üretilebilir. Kayalardan akan doğal su da mineralleri toplar ve doğada alkali hale gelir. Benzer şekilde, elektrolize su, hidrojen ile yüksek oranda doymuş olan kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerden de üretilebilir. Bu özel su türü alkali indirgenmiş su olarak bilinir"

- ALKALİ SUYUN FAYDALARI

Alkali suyun sağlık üzerine faydalarına da açıklık getiren Bağış, "Birçok çalışma alkali su tüketiminin sağlık üzerine faydalı etkileri olduğunu iddia etmiştir. Örneğin, alkali iyonize suyun oral yoldan verilmesinin, kandaki glukoz, kolesterol ve trigliserit düzeylerinde bir azalmaya neden olduğu ve metabolik bozuklukla uyarılan farelerde serbest radikal üretimini baskılayarak metabolik işlevselliği geliştirdiği gözlenmiştir. Ayrıca pankreatik beta hücrelerini oksidatif hasarlardan korur. Ayrıca, alkali su, obez farelerde kolesterol homeostazını düzenleyerek kilo alım oranını azaltmaya yardımcı olur. Son dönem böbrek hastalığı olan hastalarda, alkali suyun, aşırı serbest radikal oluşumu gibi, hemodiyalizin olumsuz yan etkilerini azalttığı gösterilmiştir. İdrar kesesi taşı durumunda alkali su, melamin atılımını hızlandırır ve mesane içinde birikmesini önler ve bu da mesane taşı ile ilişkili patolojik durumları iyileştirir. Alkalin suyunun pH'sı daha yüksek olduğu için, midede nötralize edici asitlerin doğal kapasitesi, gastrik hiperakidite, diyare, vb. gibi gastrointestinal (mide,bağısak) sistem rahatsızlıklarının tedavisinde iyi bir seçimdir. Laringofaringeal ve gastroözofageal reflü hastalıkları durumunda alkali su mide içindeki asidi nötralize ederek reflü hastalığından sorumlu bir endopeptidaz olan pepsin geri dönüşümsüz bir şekilde etkisiz hale getirir. Sağlıklı yetişkinlerde egzersize bağlı dehidratasyon durumunda, elektrolize alkali suyun, kanın viskoz özelliklerini belirleme katsayısı olan yüksek kesimli kan viskozitesini azalttığı gösterilmiştir. İlginç bir şekilde, alkali su tüketimi de uzun ömürlülüğü desteklemede yararlı etkiler göstermiştir. Alkali su ile uygulanan fareler, normal su ile uygulanan muadillerine kıyasla daha iyi bir sağkalım oranı göstermiştir. Alkali su içmenin potansiyel sağlık yararları yanında, banyo ile birlikte cilt ile ilgili sorunları da iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Örneğin, alkali suyla  banyo yapan farelerinin, pro-ve anti-enflamatuar sitokinler arasındaki dengeyi koruyarak UV radyasyonu ile ilişkili cilt hasarını azalttığı gösterilmiştir"ifadelerini kullandı.

- ALKALİ SUDAKİ RİSK

Alkali su tüketiminde riski de değerlendiren Bağış, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Alkali su tüketmenin birçok avantajına rağmen, pH değerini fizyolojik olarak kabul edilebilir aralıkta tutmak için uygun bir kalite kontrolü şarttır. WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir. Bu problemlerin yanı sıra, elektroliz işlemi sırasında elektrot degradasyonu, ayrıca toksik etkilere de sahip olabilen yüksek derecede reaktif platin nanopartiküller de üretebilir"

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha