Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Ambulans Servisi Başhekimliği, 112 Acil Servisi'ne 2019 yılı son 6 ayında gelen çağrılar ile 2020 yılının son 6 ayında ise yüzde 30 artış sağlandı.

Pandemi sürecinde ise karantinada olan vatandaşları 112 Acil Servisi'ne ilginç istekleri yer aldı. Gelen çağrılar arasında ' Evde spor yapamıyorum dışarı çıkmam lazım, klozetim bozuldu" şeklinde istekler oldu.

Adıyaman 112 Acil Çağrı Müdürlüğü servis doktoru Ziya Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yılın ilk 6 ayında 20 bin civarında vaka yapıldığını 2020 yılının ilk 6 ayında ise yüzde 30 artış sağlanırken 24 bin civarında vakaya gidildiğini belirtti.

Bilgi işlem ekibinden alınan verilere göre gecen yıl yaklaşık ilk 6 ayda 20 bin civarında vaka alındığını belirten Gül,şöyle devam etti:

"Bu yıl bu sayı 24 bin küsur sayıya ulaşmış burada yüzde 30'luk bir artış var. Kovit'e de bağlayabiliriz kovit dışı ihtiyaçlarda oldu. İnsanlara yardımcı olmak için ambulans görevlendirmiş olduk kovite bağlıda bir artış oldu. Ama sokağa çıkma yasağının getirmiş olduğu etkide vardı insanlara dışarı çıkamıyordu onun için 112 'yi çok arıyorlardı. Sağlık dışındaki ihtiyaçlara da bazen karşılık vermek zorunda kaldık. Örneğin gıda ihtiyaçları olsun, özellikle bu vefa sisteminin aktif olduğu dönemde insanlar için ilaç temini olsun özellikle temasta olan karantinada olan vatandaşlarımız için diğer kurumların oralara girme şansı çok olmadığı için biz konum açısında daha önde olduğumuz için çok yardımcı olduk bunlarında etkisi var."

'Evde spor yapamıyorum'

Pandemi süreciyle birlikte ilginç çağrıların geldiğini aktaran Gül, "Mesala bu sabah yaşadık karantinada olduğunu bir hastalığından dolayı dışarı çıkması lazım kendini kötü hissettiğini söyledi biz böyle birşeye izin vermemiz söz konusu değil söyledik ama ısrarla çıkmak istediğini söyledi. "Evde spor yapamıyorum dışarı çıkmam lazım, klozetim bozuldu" tarzı aramalar oldu evdeki tesisat işleriyle ilgili bu tarz şeyler çok fazla oluyor. Karantinada olup genelde kimsesi olmayanlar yoğurt, biber, ekmek buna benzer durumları çok yaşadık. Tabi bunlar bizi çok ilgilendirmediği için valilikle koordineli çalıştığımız için onlarda valiliğin görevlendirdiği personeller ilgileniyordu. Biz onlara iletiyorduk böyle talepleri var biz çok zor durumda kalırlarsa ilaç götürmek olur karantina bölgesine girilmesi gereken o tarz durumlarda biz ekibimizi gönderiyoruz."şeklinde konuştu.

'Yarısı asılsız çağrı"

Günlük ortama 2 bin civarında çağrı aldıklarını yarısının ise asılsız olduğunu aktaran Gül, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bizim günlük çağrı sayımız genelde 2 bin civarında oluyor. Bunların 150 ile 200 arası primer vaka oluyor ekip yönlendirdiğimiz vakalar oluyor. Yaklaşık yarısının asılsız çağrı olduğunu söyleyebiliriz belki daha yüksek bir oran tahminen yarısı olduğunu söyleyebiliriz. Onlar burayı aradıklarında bizim hatlar meşgul oluyor gerçekten buraya ulaşması gereken bir insanın ulaşmak zorunda kaldığında buda bizim geç ulaşmamıza neden oluyor. Bu anne, baba veya bir sevdikleri olabilir o yüzden bu konuda hassas davranmalarını rica ederiz. Çocuklar baya arıyor farkında olmadan telefonla oynarken çok arıyorlar bu konuda anne ve babalar nasıl bir önlem alırlar bilmiyorum çocukları bu konuda uyarırlarsa daha iyi olur."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha