İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan  Öz, Halk Sağlığı Başkanı  Dr. H.Mustafa Kutlu ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığındaki ilgili personellerle birlikte Sağlıklı Hayat Merkezindeki Kanser Erken Teşhis  ve Tarama Birimini ziyaret ederek, yeni alınan cihazın kapasitesi ve özellikleri hakkında bilgiler aldılar.
 Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Adıyaman İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Erdoğan Öz, alınan bu cihazla birlikte sağlıklı hayat merkezinin(KETEM) hizmet kalitesinin daha da arttığını belirtti.
 Dr. Öz, “KETEM biriminde ülkemizde kadınlar arasında sık görülen Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri ve Kalın Bağırsak Kanserlerinin erken dönemde tanınması için gerekli tarama testleri yapılmaktadır. Yeni tahsis edilen Dijital Mamografi Cihazı ile Meme Kanseri Taraması için bir günde daha fazla kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Günlük başvuruların aynı gün içerisinde karşılanması sağlanacaktır.
Ülkemizde kadınlar arasında sık görülen ilk 2 kanser türü olan Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri tarama ile henüz hastalık belirtileri ortaya çıkmadan tanı konabilecek durumda olup; 40 yaş üzeri kadınlarımızın 2 yılda bir düzenli olarak Sağlıklı Hayat Merkezindeki KETEM’de Mamografi çekimi yaptırmak, 30 yaş üzerindeki kadınların her 5 yılda bir HPV-DNA testi yaptırmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezimize bekliyoruz"dedi.

"Kalın Bağırsak Kanserlerinde sindirim kanalında kanama ilk belirti olup 50 yaş üzeri herkesin en az 2 yılda bir Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde gaitada gizli kan tahlillerini düzenli olarak yaptırmaları, tarama testleri ile kanserin erken dönemde teşhis edilmesini ve bu hastalıklara bağlı sağlık problemlerinin toplumda azaltılmasını sağlayacaktır"diyen Öz, şu bilgileri verdi:

"Sağlıklı Hayat Merkezine; Kanser Tarama Testlerinin yanında Anne okulu ile gebelerimize, Çocuk Gelişimi uzmanı ile çocuklara, Diyetisyen, Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanı ile tüm vatandaşlara hastalıklardan korunmak için ve daha sağlıklı bir hayat geçirmeleri için hizmet verilmektedir"

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha