Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Birimi tarafından hastane koridorunda kurulan stadın açılışı yapıldı. 3-9 Kasım Organ ve Doku Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen açılışa Hastane Yöneticisi Doç.Dr. Fatih Doğan ve Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Kaplan katıldı.

"25 BİN HASTA ORGAN BEKLEMEKTE" 

Organ bağışı ile ilgili açıklama yapan Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Kaplan, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekleyen hastalar önemli sorun oluşturmaktadır. Ülkemizde maalesef Bakanlığımız sisteminde kayıtlı 25 bin hasta organ beklemekte ve bu listeye her yıl 6 binin üzerinde yeni hasta eklenmektedir. Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık bin 300’ü organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır" dedi. 

"NAKİLLERİN YÜZDE 75'İ CANLI DONÖRLERDEN" 

Bakanlık tarafından organ bağışını artırmaya yönelik birçok çalışmalar yapıldığını dile getiren Kaplan, "Özellikle toplumu organ bağışının önemi konusunda bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların yanı sıra beyin ölümü ve kadavra donör tespitinin artırılmasına yönelik sağlık personelinin eğitim çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Ülkemizde beyin ölümü ve donör bildirimi yetersiz olduğu için nakillerin yüzde 75’i canlı donörlerden yapılamaktadır. Oysa Avrupa ülkelerinde ise beyin ölümü ve kadavra donör tespiti çok daha yüksek olduğu için nakillerin yüzde 70-80’i kadavra donörlerde yapılmaktadır. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar" şeklinde konuştu.  

Kaplan, hastanede Organ Bağış Haftası nedeniyle açılan stant ile vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflediklerini kaydetti. Kaplan, "Bağışlarınızla Hayat Devam Etsin'sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha