Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. R. İlyas Öner organ bağışına karşı ilçemizde artan ilginin sevindirici olduğunu ve bugüne kadar 18 vatandaşın organ bağışı için başvurduğunu açıkladı. Böylece Türkiye geneli organ bağışı sıralamasında ilçemizin önemli bir sıçrama yaptığını belirten Öner, hastane olarak organ bağışına dikkatleri çekmek için stantlar kurularak, tanıtıcı broşürler ile vatandaşları bilinçlendirilmeye çalıştıklarını belirtti.

        Organ bağışının önemine dikkat çeken Öner, “Organ bağışı organ yetmezliği sonucu hastanın yaşamını tehdit eden durumlarda bu organın yerine canlı bir vericiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş bir ölüden aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesidir. Beyin Ölümü ise, yoğun bakım ünitelerinde verilen tıbbi desteğe rağmen bir süre sonra diğer hayati organların fonksiyonlarını kaybetmesi ve geriye dönüşümü mümkün olmayan bir durumdur.” dedi.

Öner, “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da kutlanan Organ ve Doku Bağış Haftasının verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle değerlendirmek amacıyla hastanemiz zemin katında Organ Bağış Standını kurduk. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak değerlendirip, 06.03.1980 ve 396 sayılı kararı ile uygun olduğunu açıklamıştır. “Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” (Maîde Suresi, 32. Ayet) beyan olmuştur.” şeklinde dinimizdeki önemine vurgu yaptı.

            Öner, “18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabilir. Organ Bağışı için ayrıca iki şahit ve beyin ölümünden sonra ulaşılabilecek kişilerin kimlik bilgileri gereklidir. Organ Bağışı hastanemizin 2. katında Sosyal Hizmet Birimi tarafından ayrıca alınmaktadır. Vatandaşlarımızı yeni bir hayatın yaşam kaynağı olabilmeleri için organ bağışına davet ediyorum.” dedi.

Editör: Adıyaman Haber