Nemrut Rotary Kulübü Dönem Başkanı Emine Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, Kuşakkaya köyünde yaşayan 7’den 70’e bütün kadın ve genç kızların eğitime katıldığını kaydetti.

-"TÜRKİYE'DE HER 8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ İLE KARŞI KARŞIYA"

Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolunun erken tanı ve erken tedavi olduğunu söyleyen Başkan Emine Çiftçi, "Ülkemizde her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanseri ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle meme kanserinde erken tanı koyulması hastalığın vahim sonuçlara yol açmasını engellediği gibi tedaviyi de kolaylaştırıyor. Bizler sadece şehirlerde yaşayan ya da fabrikalarda çalışan kadınlarımız ve kızlarımızın yanı sıra köylerde yaşana yaşayan ve şehre sıklıkla gelemeyen kadınlarımızın ayağına kadar giderek onlara da bu konuda eğitimler veriyoruz."dedi.

Çiftçi, Nemrut Rotary Kulübü olarak her yerde toplumun sağlığı ile ilgilenebilmeyi amaçladıklarını belirterek,şunları ifade etti:

"Kızlarımız ve kadınlarımızı meme kanseri konusunda 'erken tanı hayat kurtarır' diyerek bilinçlendirirken hem de anne ve çocuk sağlığı konusunda tüm köyde yaşayan kadınlarımıza eğitimler veriyoruz. Kuşakkaya köyünde düzenlediğimiz eğitimlere kadınlarımızın ve genç kızlarımızın ilgisi bizleri çok mutlu etti. Umarım faydalı olmuşuzdur."

Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Ebe Şengül Kayaalp ve Serap Çelik ise Kuşakkaya Köyünde verdikleri eğitimlerde meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığına dikkat çekti.

Bayanların özellikle 20 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmasını öneren ebe Kayaalp ve Çelik, kadınların kendi kendine nasıl meme kontrolü yapmaları gerektiğini ve hastalığın ilk belirtileri hakkında önemli bilgiler verdi.

Anne ve çocuk sağlığının da önemine değinen eğitimciler, Adıyaman'da hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tedavi Merkezinde (KETEM) kontrollerin yapıldığı hatırlattı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha