"Vaka sayılarındaki artışta Adıyaman ilk sıralarda"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın önceki gün yaptığı açıklamaları  ve Adıyaman'da artış gösteren vaka sayılarını TBMM'de düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Tutdere,"Özellikle Sağlık Bakanı’nın son açıklamalarına da baktığımızda virüsün anadolu kentlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu'da hızla yayıldığını ve yükselişe geçtiğini üzülerek görmekteyiz."dedi.

Tutdere, bu kentlerde virüsün yayılma hızının kontrol altına alınması için bir takım tedbirlerin alınması aciliyet arz ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Doğu ve Güneydoğu'da özellikle son günlerde bütün dikkatlerin üzerinde olduğu il milletvekili olduğum Adıyaman’dır. Üzülerek belirtmek gerekir ki Adıyaman'da Kovid vaka sayısı bayramdan bu yana hızla yükselmektedir. Sağlık Bakanı Koca'nın en son yapmış olduğu açıklamalara ve verilere baktığımızda Adıyaman, Türkiye'de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu tabi bir Adıyamanlı olarak Adıyaman milletvekili olarak bizleri çok üzmekte ve kaygılandırmaktadır."

"Tek hastane olması virüsün yayılmasına kaynaklık etmekte"

Koronavirüsün Adıyaman'da ki yayılma hızını sorgulayan Tutdere, "Adıyaman’da virüs neden bu kadar yaygın? Vaka sayısı neden bu kadar fazla? Bu konuyu bir irdelemekte fayda var. Adıyaman'ımız Suriyeli'lerle birlikte yaklaşık 630 bin nüfusa sahip. Aslında fazla kalabalık bir kent değil. Ancak özellikle kentte bulunan sağlık tesislerinin ve sağlık altyapı yetersizliği vaka sayısının bu şekilde yükselmesine sebebiyet vermektedir. Adıyaman’ımızda merkezde sadece bir tane araştırma hastanesi var. Bu hastane de pandemi hastanesi olarak hizmet vermektedir. Tabi hastanenin tekliği burada bir yığılmaya sebebiyet vermekte ve burada virüsün yayılmasına aynı şekilde hastane kaynaklık etmektedir."

 Tutdere, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kovidli hastalarla normal hastaların aynı acili kullandığının altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Aynı yerde röntgen-MR çekmekte, aynı bekleme salonlarında bekletilmekte ve aynı laboratuarlarda kan vermektedirler. Dolayısıyla Kovidli hastaların izolasyonu tam olarak sağlanamadığı için virüs burada normal hastalara da bulaşmakta ve bulaş artmaktadır. Kovidin ilimizde bu kadar yüksek yayılmasının sebeplerinden bir tanesi de hastanenin fiziki koşullarının olduğunu üzülerek görmekteyiz.Yapmış olduğumuz çalışmalar, gözlemler ve orada çalışan sağlık ekiplerinden aldığımız bilgiler bunu doğrulamaktadır.

Adıyaman’da bulunan iki tane özel hastanenin pandemi hastalarına hizmet ettiğine değinen Tutdere, "Ancak özel hastanelerle pandemi hastanesi arasındaki iletişim de maalesef düzgün koordine edilemediği için özel hastanelerin röntgen çekimlerinden veya orada yapmış olduğu tespitlerden sonuca ulaştığı pozitif hastalar pandemi hastanesine nakilleri sırasında herhangi bir destek alamadıkları için toplumun arasına çıkmakta, toplu ulaşım kullanmaktadırlar. Dolayısıyla burada da bulaş riski artmaktadır." ifadelerini kullandı. 

"İzolasyonunu sağlayacak bir mekanizma şart"

Sağlık çalışanlarının özverili mücadelesine rağmen yayılmayı durduramadıklarını ifade eden Tutdere, Sağlık Bakanlığı'nın izolasyonu sağlamak için çalışma yapması gerektiğini belirterek,"Pozitif vaka sayılarının artması beraberinde ciddi ölümleri de getirmektedir. İlimizde her gün onlarca vatandaşımız Kovid mücadelesine yenik düşmekte ve yaşamlarını yitirmektedir. Biz buradan özellikle Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunmak istiyoruz. Adıyaman’da ki sağlık çalışanlarımız bütün özverili çalışmalarına rağmen, bütün gayretlerine rağmen maalesef virüsü durduramıyorlar. Virüs hızla yayılmaktadır.

Burada Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken işler var. Sayın Bakan'a Adıyaman için ve virüsün yayılmakta olduğu bütün iller için açıkça çağrıda bulunuyoruz; Adıyaman’ımızda mutlaka ve mutlaka Kovid hastalarının normal hastalardan izolasyonunu sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması gerekmektedir. Bunun da en önemli aracı hastanenin bahçesine kurulacak bir sahra hastanesidir. Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesinin yakınlarına veya bahçesine mutlaka bir sahra hastanesinin kurulması aciliyet arz etmektedir. Bu hastanenin kurulmasıyla birlikte Kovid hastalarının veya normal hastaların ilk karşılanma yeri olacak ve izolasyon sağlanmış olacaktır." dedi.

"Aynı maskeyi günlerce kullanan vatandaşlarımız var"

Tutdere, Adıyaman’da bulunan yoksul vatandaşların maskeye erişmekte hala güçlük yaşadıklarını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Adıyaman'ımız yoksul bir kent. Özellikle yurttaşlarımızın maskeye ulaşması şu anda zor bulunuyor ve bazı vatandaşlarımız bir maskeyi günlerce kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu da virüsün yayılmasını tetikleyen faktörlerden bir tanesi olabilir. Dolayısıyla Adıyaman’ımıza, tüm yoksullara, bütün fakirlere acilen maske ulaştırılması gerekmektedir. Maskeyle birlikte bütün yurttaşlarımızın hijyen ve temizlik malzemelerine de mutlaka kavuşturulması gerekiyor. Burada sağlık bakanlığının devreye girmesi ve yoksul vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gerekiyor."dedi.

"Valiliğimizin yeni tedbirler alması kaçınılmaz"

Tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Tutdere, "Adıyaman Valiliğine de çağrıda bulunuyoruz. Valiliğimizin acilen mevcut tedbirleri gözden geçirmesi ve yeni tedbirler alması kaçınılmazdır. Artık yeni tedbirler için Adıyamanlının sabrı tükenmiştir. Daha çok can kaybı yaşanmadan, daha çok insanımız bu virüs belasıyla baş başa kalmadan yeni tedbirlerin acilen devreye alınması gerekmektedir. Sayın valimizi de buradan duyarlı olmaya davet ediyoruz."ifadelerini kullandı.

"Kovidli hastaların cenazeleri daha titizlikle yapılmalı"

Adıyaman Belediyesine de çağrılarının olduğunu belirten Tutdere,açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Özellikle Kovidli hastaların cenaze işlemlerinde defin işlemlerinde bir takım aksaklıkların olduğu vatandaşlarımızca tarafımıza iletilmiştir. Kovid hastası olarak vefat eden insanların cenazelerinin yıkanması ve mezarlıkta defin işlemlerinin daha bir titizlikle yapılması önem arz etmektedir. Özellikle buradaki personel eksiliğinin mutlaka giderilmesi lazım. Buradan başta Adıyaman olmak üzere salgınla yoğun bir şekilde mücadele eden tüm yurttaşlarımıza da çağrıda bulunuyoruz. Lütfen Sağlık Bakanlığımızın tespit etmiş olduğu kuralla uyalım. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım. Unutmayalım ki virüsle mücadeledeki bu savaşı kazanmanın en önemli ayağı bu kurallara uymaktan geçmektedir. Bütün yurttaşlarımızı, Adıyamanlı hemşehrilerimizi bu savaştan zaferle çıkabilmemiz içim bu kurallara uymaya davet ediyorum."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha