Mutlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yayımladı. Kanser’in dünyada sıklığı giderek artan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Kutlu, “Toplumlarda önemli bir sosyo ekonomik yüke, hasta ve yakınlarında da maddi ve manevi sıkıntılara yol açmaktadır. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, hareketsiz yaşam biçimi, alkol ve çeşitli enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır” dedi.

“FARKINDALIK ÖNEMLİ”

Kutlu, tüm dünyada her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini anımsattı.  Kanser konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasının önemine dikkat çeken Kutlu,  “Kişilere sağlıklı yaşam tarzının benimsetilmesi ve tarama ile erken teşhisi mümkün olan kanserler konusunda toplum bilincinin oluşturulması kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir” diye konuştu. 

ADIYAMAN’DA VERİLEN HİZMETLER

Adıyaman’da bu alanda yapılan çalışmaları da aktaran Kutlu, “Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (GGK) tetkiki ile kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Halkımız, kanserin farkında olarak kanseri yenmek için ücretsiz tarama tetkiklerini yaptırmak üzere KETEM'e  ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilirler” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha