Kahta ilçesine 6 km uzaklıktaki Salkımbağı köyü sakinleri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Türkiye Petroleum International Company (TPIC) tarafından açılan kuyuların kimyasal atıkları nedeniyle, mağdur olduklarını belirtiyor.

Tek geçim kaynakları bağ ve bahçecilik olan köylüler, kamulaştırılmış alanda açılan petrol kuyularından dolayı ortaya çıkan kimyasal atıkların oluşturduğu ciddi sağlık sorunlarının giderilmesi için yetkililere seslendi.

"Sağlığımız ciddi anlamda tehlikededir"

Salkımbağı köyü sakinlerinden 41 yaşındaki Abdurrahman Köseoğlu, yaz kış farketmeksizin köyü kötü kokuların sardığını ve çok mağdur olduklarını belirterek, "400 haneli köyümüzdeki foseptik çukuru ve petrol kuyularındaki kimyasal atıklardan dolayı çok mağduruz. Yaz, kış fark etmiyor her mevsim kötü kokular köyü sarıyor. Yaz aylarında ise sivrisinekler köyü adeta esir alıyor. Yaklaşık 20 yıldır köyümüzün etrafında çıkarılan yer altı kaynakları ve fosseptik çukurunun etrafa verdiği pis kokudan dolayı birçok zehirlenme ve çocukların nefes darlığına sebebiyet vermektedir. Hayvanlarımızın içtiği dere yatağına kimyasal petrol atıkları sızdığı için hayvanlarımız ya düşük yapıyor ya da ölüyor. Foseptik çukurunun yakın olan yerlerde arsa sahipleri ev yapamıyor. Yaz aylarında sivrisineklerden dolayı kimse köyde duramıyor. Köyümüzde, hem koku hem de sivrisineklerden dolayı sağlığımız ciddi anlamda tehlikededir. Yaklaşım 20 yıldır bu sorunumuz devam ediyor. Yetkililerimize rica ediyoruz. Lütfen bu sorumuza kalıcı bir çözüm bulsunlar.” dedi.

 "DEVA Partisi Kahta Teşkilatı olarak konunun takipçisi olacağız"

DEVA Partisi Kahta İlçe Başkanı Muhammed Şükrü Turanlı, Salkımbağı köyü sakinleriyle yaptığı görüşeye yönelik şunları kaydetti:

"Görüşmelerde kimyasal atık ve foseptik çukurlardan dolayı mağdur olduklarını söylediler. Köy sakinleri, petrolden dolayı zarar gören bahçelerinin yanı sıra, birçok zehirlenme vakaları ve çocukların nefes darlığı çektiğini belirttiler. Köy sakinleri, foseptik çukurun kokusunda tarım bahçelerinin de olumsuz etkilendiğini ve yaşanan sorunun ise filtre ile giderilmesinin mümkün olduğunu ifade ettiler. Köy halkı köy muhtarının birçok şikâyetini gerekli mercilere iletmesine rağmen halen bu kimyasal kokuya mahkum bırakılmıştır. Foseptik çukuru, köyün yanı başında olmasından dolayı hastalıklara sebebiyet vermiştir. Köy sakinleri foseptik çukurunun taşınmasını istiyorlar. Biz de DEVA Partisi olarak Kahta İlçe Kaymakamlığı’na konu ile ilgili dilekçemizi verdik. DEVA Partisi Kahta Teşkilatı olarak konunun takipçisi olacağız. Köylülerimizin sesini her platformda duyurmaya çalışacağız."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha