Bereket, kantin işletmecilerinin eğitimin bir parçası olduğunu, öğretmenlere ve öğrencilere hizmet eden okulların güzel yüzlü personelleri olarak çalışan bir bakıma okulların bekçileri olduklarını kaydetti.

2019-2020 Eğitim-öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulunan Bereket, şunları ifade etti:

"Öğretmenler, öğrenciler, velilere ve meslektaşlarıma hayırlı bir yıl diliyorum. Bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum. Yeni sezon başlarken hem velilerimizi hem de öğrencilerimize bazı tavsiyelerimiz olacak. Okullarda öğle aralarında kapıların açılarak dışarıdan okula yemek getirilmesinin kantin işletmecilerini zor sokmaktadır. Adıyaman Kantin İşletmecileri Derneği 2011 yılında kuruldu ve 50 üyesi bulunmaktadır. Eğitim camiasının bir parçası olan kantin işletmecileri öğretmenlere ve öğrencilere hizmet eden okulların güzel yüzlü personelleri olarak çalışan bir bakıma okulların bekçileridirler. Okul kantini işletmecileri kendi evlerinde kendi çocuklarının yediği ürünleri okullarda cüzi karlarla öğrencilere sağlıklı ürünler satan ve her ay düzenli olarak Tarım Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Zabıta ve Milli Eğitim tarafından düzenli olarak denetlenen işletmelerdir. Kantin işletmecileri olarak okul kantinlerinin temizliğine çok önem veren ve sağlık ve tarım bakanlığının onayladığı ürünleri satan ve aynı zaman da öğrencilere ağabeylik ablalık yapan kantin işletmecilerinin okul yönetimlerinden istedikleri tek şey öğle aralarında okulların kapılarının açılarak öğrencilerin dışarı çıkmalarına izin verilmemesi. Öğrencilerin okul çevrelerinde bulunan bakkal ve diğer işletmelerden sağlıksız ürünlerin alınarak öğrencilerin sağlığı ile oynanmamasına izin vermesinler. Öğrenciler tarafından dışarıdan sipariş edilen yemeklerin okula alınmasına izin vermemeleri gerekir.” 


Kantinlere en büyük zararı okul çevrelerindeki bazı esnafların verdiğini belirten Bereket,“Okul kantinlerinde satılmayan kola ve cipslerin dışarıdan okula getirilmesi yasaklanmalı. Kantin kira fiyatlarının yüksek olması kantin işletmecilerini zora sokuyor. Türkiye genelinde 100 bin kantin işletmecisi bulunmakta ve bu işletmelere en büyük zararı okul çevrelerinde bulunan esnaflar veriyor ve bu esnaflar doğru düzgün denetlenmiyor. Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri için emek harcayan işin özünde kendisi ve ailesinin yediği gıdaları öğrencilere yediren çocukların kantinci amcaları ve ablaları olan ve evlerine helal kazanç götüren okulların güler yüzlü personelidir kantinciler. Yeni eğitim öğretim sezonu için eğitim camiasına ve geleceğimiz olan gençlerimize başarılar diliyorum.”dedi.

-“OKUL ÇEVRESİNE DİKKAT EDİN”

Mahmut Bereket, vatandaşları uyararak, kurumların daha sıkı denetim yapmasını istedi.
Geçtiğimiz günlerde okul çevresinde yaşanan konuya dikkat çeken Bereket, konuyla ilgili olarak denetimlerin daha çok sıklaştırılması gerektiğini ve aileleri uyardı.

Bereket, şöyle konuştu:

" Dışarıdan alılan ürünlerin denetlenmediği rastgele seyyar tezgâhlarda öğrencilere servis edildiği bununla ilgili bizim kulağımızda bazı şikâyetler gelmektedir. Bizim milli eğitim camiasından ve idarelerden ricamız bununla ilgili iyi bir önlem alınmaları gerekiyor. Aksi takdirde daha büyük olaylar yaşana bilir. Şimdi dışarıdan biz görüyoruz ben kendimde kantinci esnafıyım şimdi okulun etrafına geldiğimiz zaman dışarıdan geldiği zaman o denetlenmiyor onlar görünmüyor. Bazı illerde örneğini yaşadık uyuşturucu koydular. Sigara paketleri paket paket geliyor.Okul çevresinde satılan ürünlere dikkat edilmesi gerekir. Her ürün alınmamalı. Kantinlerde nasıl yasak ise okul çevresinde de bazı ürünler yasaklanmalı ve denetlenmeli. Öğrencilerimiz ve velilerimiz kantinlerimizde herhangi bir sıkıntı yaşadıklarında bizlere mutlaka ulaşsınlar. "

-"SAĞLIKLI HİJYEN KOŞULLARINDA ÖĞRENCİLERİMİZ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLİR"

Önlem alınması durumunda dışarıdan içeriye eşya alınmaması gerektiğini belirten Bereket, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi bunun önlemini almak için bir kere dışarıdan içeriye eşyanın girememesi lazım. Bizim kantinlerimiz sağlıklı şartlarda denetlenen kurumlardır. Bizim her ay okul aile birlikleri, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Orman Müdürlüğü, Milli Eğitim tarafından denetlenen kantinlerimiz sağlıklı hijyen koşullarında öğrencilerimiz ihtiyaçlarını karşılayabilir. Vatandaşlarımız bu konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu konuda denetimlerin biraz daha sıkı tutulmasını istiyoruz.

Kantinciler İstanbul’da toplandı şimdi İzmir’de bir araya geleceğiz. Önümüzde ki ay Adıyaman’da bulunup sorunlarımızı masaya yatıracağız. Adıyaman’da sayın valimizle ve diğer protokol üyeleriyle bir araya geliyoruz. Dertlerimizi anlatıyoruz. Bu toplantımızda da sıkıntılarımızı dile getireceğiz." 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha