İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Öz, yaptığı yazılı açıklamasında, "İlimiz genelinde 16 Ağustos 2020 tarihinden itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile nikah ve düğün salonlarına gelen vatandaşlarımıza HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulaması yapılarak içeri alınacaklardır."dedi.

Erdoğan Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"HES kodu olmadığını bildiren vatandaşlarımıza sorgulama yapan görevlilerce Sağlık Bakanlığı'nın HES mobil uygulaması, e-devlet uygulaması, SMS yolu ile HES kodu alınmasına yardımcı olunması, kamu kurum ve kuruluşlarınca HES kodu sorgulaması öncesinde ve HES kodu sorgulaması sırasında kişisel mesafenin korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, vatandaşların kişisel mesafenin korunması konusunda hassas davranmaları, HES kodu sorgulamasında riskli olarak belirlenen kişilerin içeriye alınmamaları, ikametlerinde izolasyonlarının devamı gerekmektedir. Vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarına, düğün ve nikah salonlarına girişlerinde problem yaşamaması için şimdiden HES (Hayat Eve Sığar) kodu alması önem arz etmektedir."

HES kodu nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile, 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek alınabilecek.

Mavi kartlı veya TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler,  HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırayla T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek.

T.C. Kimlik veya yabancı kimlik (99,98,97 ile başlayan) numarası bulunmayan kişiler için pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, uyruk, pasaport seri numarası, doğum yılı, soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek.

e-Devlet üzerinden HES koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebilecek. 18 yaş altı çocuklar için ise HES kodunu e-Devlet üzerinden oluşturabilecek.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha