Öz, yaptığı açıklamada, "Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortada kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere denir. Aşı insanları hastalıklardan ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek/çocuk ölümleri ve sakatlıkları önleyebilmek amacıyla sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır"dedi.

"Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, Hepatit-B, Hepatit-A, Suçiçeği, Hemofılus influenza tip b'ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya'ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümleri ile sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir" diyen Öz, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak için başlatılan “Avrupa Aşı Haftası” ilk kez Ekim 2005 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 2015 yılından itibaren ise bu etkinlikler “Dünya Aşı Haftası” adı altında düzenlenmektedir. Başlangıcından bu yana “Aşı Haftası” etkinliklerinin hepsine Ülkemiz de katılmıştır. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından 24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “Dünya Aşı Haftası” Ülkemizde “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” teması ile gerçekleştirecektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için sektörler arası koordinasyon ve sivil toplum örgütleri ile etkili bir iletişim ve işbirliğine gidilerek toplumun tüm kesimlerine aşılamanın önemi ve aşı takvimi konularında bilgilendirme yapılacak, sosyal mobilizasyon faaliyetleri düzenlenecek, başta öğretmenlerimiz olmak üzere toplum liderleri ve basın yayın organları ile tüm halkımıza bu konudaki mesajlar ulaştırılmalıdır. Aşılar Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Hepatit B, Hepatit A, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Menenjit, Verem ve Pnömokokların sebep olduğu birçok hastalıktan korur. Vücut direnci herhangi bir nedenle düşmüş olan yaşlı kişiler ile Diyabet, KOAH, Kanser gibi kronik hastalıkları olan kişilere yönelik önerilen Pnömokok, Hepatit B, Difteri-Tetanos aşıları da yetişkin aşılaması kapsamında uygulanarak bu kişiler bu hastalıklardan korunmaktadır. Aşıların zamanında ve takvimine uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla toplumsal bağışıklık düzeyi arttığından hastalıklara ait salgınların önüne geçilmiş olunur ve henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan kanser ve immün yetmezlik gibi hastalığı olanlarda korunmuş olur"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha