2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kabul edilirken, İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir."dedi.
Otizmin biyolojik bir bozukluk olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz,"Otizm, iletişimde güçlük, sosyal ilişkilerde bozukluk, davranışlarda kısıtlılık ve tekrarlayan hareketlerle seyreden nöro gelişimsel bir bozukluktur. Belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkar ve yaşam boyu devam eder. Otizmin temel özelliği karşılıklı iletişim ve ilişki kurmada becerisindeki güçlüklerdir. Zeka geriliğinden farklı olarak yaşıtlarıyla ilişki kurmada ve duygularını yansıtmada sorunları vardır. Hem sözel hem de sözel olmayan (jest ve mimik kullanımı) iletişim becerileri bozulmuştur. Alışılmışın dışında ilgiler, takıntılar, ritüeller, vücut hareketleri, nesnelerle yineleyici uğraşılar görülür. Otizme neyin yol açtığı kesin olarak bilinememekle beraber; zeka geriliğinin eşlik edebilmesi, epileptik bozuklukların ve elektroansefalografi (EEG) anormalliklerinin sıklığının yüksek olması, diğer tıbbi durumlar ile birlikte görülmesi, otizmin biyolojik bir bozukluk olduğunu düşündürmektedir. Genetik etmenler ve doğum öncesi, doğum sırası ve sonrasındaki bazı etkilenmelerin de etkili olabileceği üzerinde durulmaktadır."dedi.
-"ERKEN MÜDAHALE EDİLMESİ ÖNEMLİDİR"
Otizmde erken tanı önemli olduğunu ve özel eğitimle hayatlarında büyük fark yaratabilindiğinin belirten Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark ise otizmli çocukların erken tanı ve yoğun eğitimle sorunlarının giderilmesinde büyük kazanımların sağlanmasıdır. Erken tanı ve özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak ve sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak mümkündür. Bu nedenle otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi ve erken müdahale edilmesi önemlidir."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha