Gültoplayan’ın Konferansta dinleyicilere Çölyak Hastalığıyla ilgili verdiği aydınlatıcı bilgiler şöyle:

İki çocuğum çölyak hastası, çölyak hastalarının ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntıyı birebir yaşayan bir aileyiz.

Çölyaklı olarak ailemiz. çevremiz ve toplumun her kesimi ile yakından etkileşim halindeyiz. Karşılaştığımız bu zorlukların üstesinden gelebilmek çölyaklıların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak toplumda farkındalık  oluşturmak için çölyaklı ailelerle bir araya gelerek Adıyaman Çölyak Derneğini kurduk. 28 Şubat 2018’de kurulan Adıyaman Çölyak Derneği Türkiye’de kurulan 34. Çölyak Derneği olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Çölyakın tek tedavisinin ömür boyu diyet olması çölyaklıların bütün hayatını etkilemektedir. Çölyak teşhis edilene kadar bir hastalık teşhis konduktan sonra bir yaşam biçimidir ve birçok zorluğu beraberinde getirmektedir.

Adıyaman Çölyak Derneğinin amacı yapacağı çalışmalarla çölyaklıların sosyal/günlük hayatlarını kolaylaştırmak, çölyak hastalığı ve glutensiz beslenme konusunda kamuounu bilinçlendirmek, glutensiz yiyeceklerin üretimi ile ilgili olarak yerli üretim firmalarla çalışmalar yapmak,  bakanlıklarla sosyal haklar konusunda görüşmelerde bulunmak, glutensiz hayat ve çölyak konusundaki gelişmelerden üyelerini haberdar edebilmektir. Bunlardan daha önemlisi çok önem verdiğim çölyaklı bireylerin yalnız olmadıklarını görmeleri, ilk teşhisi aldıklarında yaşadıkları sıkıntıları paylaşarak atlatabilmeleri konusunda psikolojik destek vermektir.

Dernek olarak hastalarımızla iki adet yemekli tanışma ve kaynaşma toplantısı yaptık. Adıyaman’da yaşayan 700 civarındaki çölyak hastasına ulaşmaya çalışıyoruz. Dernek merkezimizi ayarlayana kadar (bu konuda yardımcı olacak hayır sahiplerine ihtiyacımız var)  bana 505 767 02 56 nolu telefonla ulaşabilirler.

 Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın bireylerde buğday, arpa çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinde bulunan gluten proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen ince bağırsak hastalığıdır.

Glutensiz diyet ile yakınmalar kısa sürede yok olmaktadır. Bağırsaklar normale dönmektedir. Hastalığın tanısı alınmazsa veya diyete uyulmazsa, çocuklarda başta büyüme ve gelişme geriliği olmak üzere anemi, vitamin yetersizlikleri, diş çürükleri, troit hastalıkları, kemik erimesi, diyabet ve kanser gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riski artabileceği unutulmamalıdır.

Çölyak bulaşıcı bir hastalık değildir. Çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde birdir. genetik yatkınlığı olan ailelerde ise yüzde ondur. Çölyak hastalığı bir çocuk hastalığı değildir heryaşta ortaya çıkabilmektedir. Belirtileri: uzun süren düzelmeyen ishal, tekrarlayıcı, sürekli karın ağrısı, karında şişkinlik, iştahsızlık, boy kısalığı, ergenlikte gecikme, kusma, kabızlık, kemik erimesi ve kansızlıktır. Çölyak hastalığı yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir.

Çölyak hastaları gizli gluten kaynaklarına karşı tedbirli olmalı, mutlaka etiket okuma alışkanlığı kazanmalı, glutensiz olduğundan emin olmadıkları hiç bir besini tüketmemelidir. Bir kereden bir şey olmaz sözü çölyak hastaları için asla ama asla geçerli değildir. Gluten içeren besinin çok az miktarı bile zarar verebilir. Gluten günlük hayatta gıda endüstrisi dışında ilaç ve kozmetik, temizlik, oyun hamurları gibi ürünlerde bulunan bir maddedir. 

Çölyak hastalığı teşhisi, özel bazı kan tahlilleri ve endoskopi ile alınan ince bağırsak biyopsisi ile konulur. Tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir. Maalesef glutensiz ürünler eskiye oranla artmasına rağmen yetersizdir. Hastalar ürünleri bulamamakta, buldukları ise pahalılığından dolayı alım güçlerini aşmaktadır. Devletimizin verdiği aylık 108 ile 120 lira ile ancak bir kaç kilo glutensiz un ve bir kaç kilo glutensiz makarna alabilmektedir. Bundan dolayı maalesef hastalar diyetlerine tam olarak uyamamaktadır. Diyetlerine uyamadıkları için sağlıkları bozulmakta bu da devletimize sağlık gideri olarak yansımaktadır.

Sayın Valimizden, Sayın Belediye Başkanlarımızdan ve Adıyamanlı iş adamlarımızdan hayata bir sıfır geride başlayan çölyak hastalarının sağlıklı ve insanca yaşamaları için yardım ellerini uzatmalarını bekliyoruz.

Adıyaman çölyak derneği olarak,21 mayısta babasını kaybeden Samsatlı bir hastamızın ailesine baş sağlığı diliyoruz. Rabbim rahmetiyle muamele buyursun.

Şehit Hasan Aydoğdu Anadolu İmam Hatip lisesinde yaptığımız farkındalık çalışması idareci ,öğretmen ve öğrenci arkadaşlara teşekkür ediyorum

Ramazan ı şerif ayımız mübarek olsun.24 haziran seçimleri ülkemize memleketimize özellikle Adıyaman’ımıza hayırlı olsun.

Editör: Adıyaman Haber