Bilen, yaptığı açıklamada, basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsünün 20. yüzyılda başladığını hatırlattı.

1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçının, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başladığını aktaran Bilen, "Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır"dedi.
 - SOSYAL ALANLAR OLUŞTURULMALI

Sosyal alanların oluşturulması gerektiğinin altını çizen Bilen, şunları kaydetti:

"Ülkemizde de görme engellilerin toplum içinde görünürlüğünün artması, başka ifadeyle sokağa çıkıp hayata katılabilmesi için onlara yaşamı kolaylaştıracak adımların atılması gerekiyor. Örneğin, gören insanların zor yürüdüğü dar kaldırımlarda esnaf işgaline son verilmesi, her ilde bir görme engelliler okulunun açılması zorunluluğu gibi pek çok eksiğimiz var. Yeni bir kent mimari anlayışı geliştirmemiz, her alanda engelleri azaltmamız gerekiyor"

- SORUNLAR İÇİN PLANLAMA YAPILMALI
 Sorunlar için planlamanın yapılması gerektiğini dile getiren Bilen, "Çağdaş toplum olmanın bir ölçütünün de engelli bireylerine tutumla belirlendiğinin altının çizilmesi için bu farkındalık günlerini eşsiz bir fırsat olarak görüp ileriye yönelik planlamanın yapılacağı bir gün bir hafta şeklinde değerlendirmek sorunlarımızı azar azar da olsa çözecektir"ifadelerini kullandı.

- GÖZ MUAYENESİ ÇOK ÖNEMLİ
 Rutin göz muayenesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bilen, şöyle devam etti:

"Gözler şüphesiz ki en önemli organlar arasında yer almaktadırlar. İşlevlerini yerine getirmedikleri durumlarda,  dünya ile olan bağlantı önemli ölçüde sekteye uğrar. Her insan göz hastalıkları ile karşılaşmamak veya gereken önlemleri zamanında alınması için yılda bir kez rutin göz muayenesinden geçmelidir. Göz hastalıkları teknolojik gelişmelerden en çok istifade eden tıp dallarından birisidir"

- ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Erken teşhisin tedavide öncelik sağladığının altını çizen Bilen, "Rutin göz muayenelerinde bilgisayarlı göz numarası ve göz tansiyonu ölçümü, otomatik cihazlarla görme keskinliği (yakın ve uzak) muayenesi ve gözlük muayenesi ile bunların dışında göz kapaklarının, göz kaslarının ve göz dibinin muayenesi söz konusu olur. Böylece belli bir şikâyete neden olmadan ilerleyici olabilen ve görmeyi geri dönüşü olmayacak şekilde bozan birçok hastalık erkenden teşhis edilip, tedavisi başlanabilir"şeklinde konuştu.


 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha