Uzm. Dr. Enes Seyda Şahiner, GETAT Polikliniğinde yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tedavi uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Şahiner, yaklaşık 2 aydır  GETAT hizmeti verildiğini belirterek, Türkiye’de26 şehirde 40’ın üzerinde Geleneksel Tıp Merkezinin bulunduğunu ve birininde Adıyaman’da açıldığını söyledi.

Adıyaman için çok güzel bir hizmet olduğunu vurgulayan Şahiner, “Burada daha çok 15-20 yıllık şikayetleri olan hastalarımız, kas iskelet sistemi ağrılarından tutun da bel fıtığı, baş ağrısı, migren, vertigo, uzun zamandır tedavi için dolaşmış ama şifa bulamamış ilaçlardan fayda görememiş hastalarla biz burada birebir alakadar olmaya çalışıyoruz. GETAT Polikliniğimizde Bir hastamıza en az yarım saat zaman ayırıp, duruma göre yapacağımız işleme hastamızla birlikte karar veriyor tedavilerimize öyle davam ediyoruz.”

-“AMACIMIZ HASTALARIMIZI MERDİVENALTI UYGULAMALARDAN KURTARMAK”

Şahiner, işlemler arasında halk dilinde bilinen ismiyle hacamat, kupa denilen tedavi uygulamalarının da bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Onun dışında akupunktur, PRP uygulamaları da yapıyoruz, ben aynı zamanda dahiliye hekimi olduğum için hastamızın hem laboratuvar tetkikleriyle, hem modern tıp uygulamalarıyla buradaki bu alternatif daha doğrusu geleneksel tıp uygulamalarını birleştirip o şekilde hastalarımızın şifası için çalışıyoruz. Biz burada hacamat dışında gerekirse hastamızın normal tıbbi tedavisini de düzenliyoruz. Hastamızın şeker hastalığı olabilir, tansiyonu olabilir, kalp hastalığı olabilir, belki de kan sulandırıcı ilaç kullanıyor olabilir veya özellikle bayan hastalarımızda kansızlık olabilir. Bunlara bağlı olarak hacamatın uygulanabileceği ama uygulanamayacağı alanlar da var, ona göre biz hastalarımızı bilgilendirip uygun işlem neyse gerçekleştiriyoruz. Bu polikliniğimizin en baştaki temel amacı, hastalarımızı merdiven altı dediğimiz sağlıksız uygulamalardan kurtarmak ve hekim kontrolünde hastanede hijyenik şartlarda steril bir şekilde işlemlerini gerçekleştirmektir.”

-“BATI TIBBINI DESTEKLEYİCİ VE TAMAMLAYICI YÖNTEMLERDİR”

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın batı tıbbını destekleyen yöntem olduğunu belirten Şahiner,  “Fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Batı tıbbını destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir.”dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha