Suda boğularak ölmek, en acı veren ölüm biçimlerinden biri olduğunu belirten Turgut, “Yutulan suyun akciğerlere geçmesi nedeniyle insanın soluğunun kesilmesi ve yavaş yavaş boğularak ölmesi. İlimizde bu yaz başlangıcından itibaren onlarca suda boğulma vakası görüldü. Bunların büyük bir kısmı olay yerinde ölürken, bir kısmı da hastanelerde tedavi altına alındı. Ama bunların da çoğu uzun yoğun bakım süreci sonrasında vefat ettiler. Teyze ve yeğenin beraber boğulduğu Haziran ayındaki ilk vakalar ve en son bir hafta önce 18 yaşında genç bir delikanlının ölümü. Tamamı genç ve hatta çocuk yaşta denilebilecek insanlar” dedi.

“Ülkemizde 800 ölüm vakası bildirilmiştir”

Dünyada yaklaşık 250 bin insanın suda boğularak yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Turgut, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 yılı verilerine bakıldığında suda boğulma nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 250.000, bizim ülkemizde de 800 ölüm vakası bildirilmiştir. Ve bu ölümlerin çoğunun da 18 yaş altındaki gençler olduğu görülmektedir. Bu veriler suda boğulmanın bütün dünyanın ölümcül bir sorunu olmaya devam ettiğini göstermektedir. Karasal bir iklimin etkisinde olan şehrimizde yaz sıcaklarının özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında dayanılmaz boyuta ulaştığı bilinen bir gerçektir. İnsanlarımız bu sıcaklığın etkisini serin sulara girerek azaltmaya çalışmaktadır. Belediye ve özel kurumlara ait havuzlar, Atatürk barajı ya da ona dökülen dere ve ırmaklar ilimizdeki başlıca yüzme alanlarıdır. Suda boğulma olayları nerede gerçekleşti diye bakıldığında tamamının baraj gölü ve derelerde gerçekleştiği, havuzlarda ölümle sonuçlanan boğulma olayının olmadığı görülmektedir. Yeterli güvenlik önleminin olmadığı yerlerde yüzmek, yüzme bilmemek, yüzülen baraj gölünün derinliği ve ırmaklarda akıntıya kapılmak bu boğulmalardaki başlıca nedenlerdir” diye konuştu.

“Sudan çıkarıldıktan sonra doğru ilk yardım çok önemli”

Vakaların azalması için tavsiyelerde bulunan Turgut, “Öncelikle vatandaşların güvenlik önleminin olmadığı yerde yüzmemesi en önemli adımdır. Yetkili kurumların tehlikeli alanlarda yüzülmemesi için yaz boyunca denetimlerini artırması da caydırıcı olacaktır. Boğulma olayı durumunda yüzmeyi iyi bilen ve tecrübeli birinin kazazedeye müdahale edip suyun dışına çıkarması da çok önemlidir. Aksi durumda kurtarıcının da ölümü ile sonuçlanacak trajik bir durumla karşılaşılabilir” ifadelerine yer verdi.

Sudan çıkarıldıktan sonra doğru ilk yardım nasıl olmalı sorusuna Dr. Turgut, ilk yardımı 9 maddeyle şöyle sıraladı: 

1. Hastanın öncelikle solunumu ve nabzını kontrol edin. 

2. Eğer nabız yoksa hasta yaşamıyor demektir.

3. 112’yi arayın ya da çevredekilere aratın.

4. Hastanın burnunu baş ve işaret parmağımızla kapatılarak 5 defa ağızdan ağza suni teneffüs uygulayın.

5. Sonrasında 30 defa göğüs basısı uygulayın.

6. 2 defa suni teneffüs uygulayın.

7. 30 göğüs basısını ve 2 suni teneffüsü ambulans gelinceye kadar devam edin.

8. Nabzı olan fakat nefes alamayan hastaya göğüs basısı yapmayın, sadece suni teneffüs uygulamanız yeterlidir.

9. Nabzını hissettiğiniz ve nefes alan hastayı da sol yan tarafına yatırarak 112 ekibinin gelmesini bekleyin.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha