Adıyaman Çölyak Derneğinin 1'inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle polis evinde düzenlenen etkinliğe Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Adıyaman Şube Başkanı Hacı Erdengi, Dernek Başkanı Salih Gültoplayan, çölyak hastaları ve aileleri katıldı.
Adıyaman Çölyak Derneği tarafından düzenlenen programda çölyak hastaları, animasyon gösterileri eşliğinde gönüllerince eğlenirken, katılanlara çölyak hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirme yapıldı.
-"ADIYAMAN’DA 400'E YAKIN ÇÖLYAK HASTAMIZ VAR"
1 yıl önce dernek kurduklarını, bugün ise 1'inci yıl dolayısıyla program düzenlediklerini belirten Adıyaman Çölyak Derneği Başkanı Salih Gültoplayan,"Derneğimizi 1 Sene önce bugün kurduk, bugünde seneyi devremizde çocuklarımız eğlensinler beraber kaynaşalım diye bir toplantı tertip ettik. Sağ olsun sayın emniyet müdürümüz burayı bize ayarladı, çocuklarımızla bir araya geldik. Eğlendirmeye çalışıyoruz. Buğday, arpa ve yulafta bulunan glüten atlı maddenin ince bağırsağa yaptığı hasara Çölyak hastalığı diyoruz. Bu gün düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle toplantımızı ve pikniğimizi yaptık. Hastalarımızı bilinçlendirmek ve bunlara hastalıkla ilgili neler yapabileceğimizi anlatmak istiyoruz. Sağ olsun belediyemiz bundan önce 300 koli yardım yaptı. Yeni seçilecek başkanımızdan da aynı duyarlılığı bekliyoruz. Bu hastalık geçici bir hastalık değil, ömür boyu süren bir hastalık. Hastalarımızın maddi durumları çok zayıf yedikleri gıda ürünleri çok pahalı. Bu insanlara en az 2 ayda bir gıda yardımı yapılmasını istiyoruz. Devletin verdiği 100 liralık aylık katkı yetmiyor. Biz bu katkının 450-500 lira yapılmasını istiyoruz. Buradan devletimizin yetkilerinden Cumhurbaşkanımızda bu konuya el atmasını, katkı paylarının ve gıda çeşitliliğinin artırılmasını talep ediyoruz. Haliliye Belediyesi açtığı fırın sayesinde hastalarına bedelsiz ekmek dağıtıyor. Bizde belediyemizin Urfa Haliliye Belediyesi ile görüşüp hastalarımız için haftalık 2 ekmek sipariş etmesini istiyoruz"dedi.
-"SESİMİZİ YETKİLİLERE DUYURMAYA ÇALIŞTIK"
Kızının çölyak hastası olduğunu 2 yıldır diyet uyguladıklarını belirten Selda Tohumcu, şunları söyledi: "Benim kızım çölyak hastası. 2 yıldır diyet yapıyoruz. Hastalığın tedavisi yok, tek tedavisi sadece diyet yapmak. Diyetimize dikkat etmezsek rahatsızlanıyor ve sıkıntılar oluyor. Destek ürünler çok pahalı. Biz rapor çıkardığımızda aylık bir miktar para veriliyor, 78 lira kadar. Buda yetmiyor tabi ki. 1 paket ekmeğine 20 lira veriyoruz 300 gram bir makarna 17 lira. Çikolatası, gofreti kesinlikle yetmiyor bunun yükseltilmesini istiyoruz. Ürünler çok pahalı, en azından rapor parasını biraz daha yükseltebilirlerse daha yaşamlarımız biraz daha kolaylaşır ve zor olan hayatımız biraz düzelir. Biz bu konuda tarım bakanımızla görüştük. Tarım müdürümüzle görüştük. Belediye ile görüştük. Birçok yerlerde görüştük. Sesimizi yetkililere duyurmaya çalıştık ama bir gelişme gösteremedik. Biz yetkililerden, belediyemizden içinde fırını da olan restoran tarzı bir yer açmalarını istiyoruz."
-"DEVLETİMİZDEN DAHA ÇOK YARDIM ETMESİNİ BEKLİYORUZ"
Çölyak hasta yakını Ayhan Boz ise şunları söyledi:
"Kızım çölyak hastası. Bu konuda devletimizden daha çok yardım etmesini bekliyoruz. Hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgi ve alakasını bekliyoruz. Evde yaşadığımız zorluklar var. Kızım kreşe gidiyor. Onun her gün ona yiyeceği gıda maddelerini almakta zorlanıyoruz"

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha