İspir, yaptığı açıklamada, "Öksürüğün birçok nedeni olduğu için öncelikle nedenin tespit edilmesi gerekir. Gribal enfeksiyona bağlıysa antibiyotik verilmez,1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Burun tıkanıklığı varsa burun açan damlalar kullanılabilir. Balgamın daha kolay atılabilmesi için sıvı alımı artırılmalıdır. Öksürük ilaçları özellikle 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır. Ev içi ortamda öksürüğe yol açabilir. Odun, kömür gibi yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan gazlar, sigaradumanı, temizlikmaddeleri, ev tozu atarları, yeni döşenen halılar, yeni boyanan duvarlar öksürük şikâyetini artırabilir. Çocuk olan evlerde evin hiçbir yerinde sigara içilmemelidir. Çocuğunuz alerjik yapılı ise yün yorgan, yastık halı kullanılmamalıdır. Toz ve mikropların havada yerleşmemesi için oda hergün havalandırılmalıdır. Alınan bütün önlemlere rağmen öksürük 1 aydan uzun sürüyorsa altta yatan nedene bağlı olarak spesifik tedaviler uygulanır. Örneğin; astıma bağlı ise nefes açıcı tedavi verilir.
Çocuklarda genellikle kış aylarında görülen öksürük solunum yolu hastalıklarının en önemli ve en sık hastaneye başvuru nedenidir. Öksürük en sık viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Öksürüğün %50 si ilk 10 günde, % 90ı ise 25 günde geçer. Nezle, buruntıkanıklığı, krup,bronşit,boğazenfeksiyonu,sinüzit,zatürree,astım sıklıkla gördüğümüz öksürük nedenleridir. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü gibi durumlarda öksürük yapabilir"dedi.
Hangi şartlarda doktora gidilmesi gerektiğini belirten İspir, şunları kaydetti:
"2-3 haftadan uzun sürüyorsa, çocuğun günlük hayatını etkiliyorsa, kanlı balgam görülmüşse, boğulur tarzda öksürük varsa, öksürükle birlikte yüksek ateş varsa, öksürük 2-3 haftayı geçmişse, hırıltıvarsa, hapşırık, burun tıkanıklığı olduğu halde ateş yoksa, öksürük nedeninin alerjiye bağlı olma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca çocuklarını kreşe veren ailelerin daha dikkatli olmalarını tavsiye etti,Kreşe giden çocuklarda peş peşe gelen soğuk algınlığı öksürüğün haftalarca sürmesine yol açabilir"
Kaynak : PHA
Kaynak: pha