Sağlık-Der Şube Başkanı Abdulkadir Bozan, 14 Mart Tıp Bayramının sayılarının yetersizliğine rağmen, eşsiz fedakarlık duygusu ve yüreklerinin büyüklüğü ile çalışmaya devam eden sağlık mensuplarının bayramı olduğunu kaydetti.

İnsanlığa hizmet ederek kutsal bir görevi yerine getirdiklerini vurgulayan Bozan, ‘’Onlar gece, gündüz, tatil, bayram demeden hastalarımızın yanı başında, insanlığa hizmet ederek, kutsal bir görevi ifa ediyorlar. Sağlık-Der olarak, fedakarlık timsali sağlık çalışanlarımızın ve tüm sağlık mensuplarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz’’ dedi.

-"10 SAĞLIK ÇALIŞANINDAN 8’İ  FİZİKSEL YADA PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRAMAKTADIR"

Bozan, sağlık mensuplarının, ürettikleri eşsiz sağlık hizmetiyle halkın büyük takdirini kazanırken, maalesef yoğun iş yükü, verilmeyen haklar, adil olmayan döner sermaye ve çalışma koşulları ve şiddet olayları ile ciddi şekilde yıprandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

‘’Sağlıkta şiddetle ilgili yapılan araştırmalara göre, sağlık çalışanlarının yüzde 86’sı işyerine giderken şiddet görme endişesiyle gittiğini ifade etmektedir.10 sağlık çalışanından 8'i çalışma hayatında en az bir defa fiziksel veya psikolojik şiddete uğradığını belirtmektedir.

Yine bilimsel araştırmalar, sağlık çalışanları arasındaki tükenmişlik düzeyinin sürekli toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polislerle aynı düzeye ulaştığını ortaya koymaktadır.’’

Hekim ve hemşire açığının hat safhada olduğunu ileri süren Bozan, yoğun iş yükü altında ezilen ancak buna rağmen görevlerini fedakarca yerine getiren sağlık çalışanları, hakettikleri maddi ve manevi karşılığı alamadıklarını söyledi.

-"EN BÜYÜK SORUN ADALETSİZ DÖNER SERMAYE UYGULAMALARI"

Bozan, öte yandan sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler, her geçen gün iş motivasyonunu bozduğunu belirterek, ‘’ Yapılan bilimsel bir çalışma, sağlık çalışanlarının en büyük sorununun, “adaletsiz döner sermaye uygulamaları olduğunu” ortaya koymuştur.

Döner sermaye bir lütuf değil, çalışanın emeği karşılığında elde ettiği bir hakkıdır. Ancak ne yazık ki halen ele geçen ek ödemelerin, hekim dışı sağlık çalışanlarının emekliliğine yansıtılmaması büyük haksızlıktır. Bir an önce adil bir ek ödeme sistemi kurulmalı ve tüm sağlık mensuplarının ek ödemelerinin tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Mevcut performans sistemi baştan aşağıya gözden geçirilmeli ve sistem adil bir yapıya kavuşturulmalı, sağlık çalışanlarının toplam gelirlerinin büyük oranı sabit, küçük bir kısmı da performansa dayalı olmalıdır. Üniversitelerde uygulanan performans sistemi de üniversitelerin özellikli yapıları dikkate alınarak daha adil bir hale getirilmelidir.

 Bu duygu ve düşüncelerle Sağlık Der Adıyaman Şubesi olarak, tüm sağlık çalışanları ve mensuplarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz’’ şeklinde konuştu.              

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha