Babar yaptığı açıklamada: ”Bilindiği üzere sosyal güvenlik kurumuyla sözleşmeli olan ya da olmayan tüm hastanelere acil vaka sebebi ile giriş yapan hastalardan hastanelerin herhangi bir ücret talep etme hakkı bulunmamakta iken, Hasta ve hasta yakınlarından son zamanlarda çok sayıda şikâyetler derneğimize ulaşmaktadır.

Bazı işgüzar hastaneler, acil durumları fırsat bilerek hasta ve yakınlarına girişte taahhütname imzalatmakta ve hastanın tedavisi için yapılan masrafları hasta ve yakınlarından talep etmektedirler.

Oysaki Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu acil sağlık hizmetlerinde yeşil alan uygulaması adlı genelge gereği acil sayılan ve ücret alınmayacak olan sağlık hizmetleri tek tek sıralanıştır.

1- Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları

2- Acil servis başvuruları sonucu hastaneye yatışı yapılan hastalar

3- Tıbbi müdahale uygulanan hastalar

4- Müşahede altına alınan vakalar

5- Başka bir sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusundan sevki gelen hastalar ve Acil hizmetlerin yanında 5510 sayılı Kanuna istinaden ücret alınmayacak

Yeni doğan yoğun bakımı

Trafik kazalarının tüm tedavi giderleri

Kardiyovasküler cerrahi hizmetleri

Tüm yoğun bakım hizmetleri

Yanık tedavileri

Kanserle ilgili kemoterapi, radyoterapi, izotop tedavisi

Organ doku ve hücre nakilleri

Diyaliz hizmetleri dir.

Buna rağmen acil olan hasta ve hasta yakınlarından ücret talep eden hastaneler olursa

Sosyal güvenlik kurumu ALO 170

Sağlık Bakanlığı ALO 184

Maliye Bakanlığı ALO 189 Nolu numaraları arayarak şikâyetlerini bildirebilirler.

Bunun yanında Anadolu hayad olarak mağdur duruma düşürülen ve tarafımıza müracaatta bulunan hasta ve yakınlarına her türlü hukuki desteği sunacağımızı da beyan ederiz.” Dedi.

Editör: Adıyaman Haber