İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Öz ’ün başkanlık yaptığı toplantıya, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. H. Mustafa Kutlu, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Nurettin Karakayalı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Cengiz Yorulmaz, Başkan Yardımcıları, Adıyaman Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bülbül, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Kaplan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıları Anabilim Dalından Doç. Dr. Habib Almış, Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak, Uzm. Dr. Selahattin Akar, Halk Sağlığı Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ferit Kaya ve İl Sağlık Müdürlüğü Bebek Ölümleri İzleme Sistemi Sorumluları katıldı.

-"SON 5 YILDA İL DIŞINA BEBEK SEVKİ YIL İTİBARİYLE AZALDI"

Toplantıda, anne ve bebek ölüm hızının, sağlık düzeyini ortaya koyan önemli göstergelerden olduğu bu göstergelerin bir bölgenin çevre sağlığı, genel sağlık hizmetleri ve sosyo ekonomik koşullarını önemli ölçüde yansıttığı kaydedildi.

Son 5 yılda Adıyaman’a ait anne ve bebek ölüm verilerinin değerlendirildiği toplantıda, bebeklerin il dışına sevk oranlarının yıl itibarı ile giderek azaldığı tespit edildi.

Bu olumlu gelişme ile bebek ölüm hızında düşüş sağlandığı, ancak daha iyi düzeylere çekebilmek için evlilik öncesi danışmanlık, üreme sağlığı kapsamında yapılan çalışmaların artırılması ve toplumda sağlık okuryazarlığın gelişmesi gerektiği konuşuldu.

Sağlık kurumlarında gebe, bebek ve lohusa izlemlerinin yapılmasının önemi konusunda kamuoyunda farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiği kanaatine varıldı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha