Prof. Dr. Kocatürk, yaptığı açıklamada, "Spontan pnömotoraks (akciğer sönmesi) 40 yaşın üzerinde, sigara içen, genellikle altta yatan bir hastalığı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır."dedi.

Hastalığın kömür madeninde ve tozlu, topraklı ortamlarda çalışanlarda da görüldüğünü, belirterek, akciğerin genelinde yaygın hava keseleri olması edeniyle akciğerin tamamının etkilediğini  vurgulayan Prof. Dr. Kocatürk, şunlar kaydetti:

"Bu hava keselerinin patlaması altta herhangi bir hastalığı olmayanlara (primerler spontan pnömotoraks) göre biraz daha ciddidir. Bunun sebebi altta zaten yatan bir akciğer hastalığının olması ve akciğerin genişleme kapasitesi azaldığı için tedaviye daha dirençli olmasıdır. Tedavisinde yine yapmış olduğumuz ilk şey; akciğer çökmesi olduğunda hastaya vakit kaybetmeden tüp takılması ve göğüs kafesinde birikmiş olan havanın dışarıya atılmasıdır. Bu sayede sönen akciğerin yeniden açılması amaçlanmaktadır."

Prof. Dr. Kocatürk, hastalarda tüm akciğerlerde yaygın amfizem bulunuyorsa, mümkün olduğunca ameliyat etmemeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Amfizemi dışındaki diğer hastalıkları bulunan hastaları ise ameliyat ile tedavi ediyoruz, hava kaçağı olan alanı tamir etmek ve akciğeri yapıştırmak istiyoruz ki bir daha tekrar etmesin. Üst akciğer alanlarında baskın amfizem varsa ve bu durum akciğerin diğer alanlarının genişlemesine engel oluyorsa, hava keseleri de çok büyümüşse; o zaman bu hastaları da mutlaka ameliyata ediyoruz ki, hava keseleri diğer akciğer alanlarının havalanmasına engel olmasın ve pnömotoraks tekrar etmesin."şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha