İçişleri Bakanlığı'nın desteklediği "Sağlıklı Hayat için Glutensiz Mutfak projesi" kapsamında Adıyaman’daki aile hekimlerine yönelik Çölyak Hastalığı bilgilendirme seminerinin 2.si düzenlendi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak, burada Çölyak hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çölyak hastalığı ile ilgili konuşan Bucak, “Çölyak hastalığı, genetik olarak duyarlı kişilerde başlıca buğdaydaki gluten, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen bir ince bağırsak hastalığıdır. TBMM Çölyak Hastalığı Meclis Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporuna ve Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre 70 bin çölyak hastası vardır. Gerçek anlamda tanı almayanların da bu rakamın on katı olduğu belirtilmiştir” dedi.

Çölyak Derneği Adıyaman Şube Başkanı Salih Gültoplayan ise, Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak’a Halk sağlığı müdürü Dr Mustafa Kutlu ve Diyetisyen Ahmet Demir'e projeye katkılarından dolayı teşekkür ederek,

“Çölyak hastalarına ödenen sosyal yardım ücretlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Çölyak hastalarının ancak glütensiz ürünle beslenmesi gerektiğini belirten Salih Gültopluyan, bu hastalara SGK tarafından verilen sosyal yardım ücretinin azlığına dikkat çekti. Başkan Gültopluyan “ bu hastalara verilen ücret 108 TL.dir. Ürünlerin fiyatları ise afaki derecede yüksektir ve kısıtlı üretilmektedir. Maalesef her ilde ürünler de bulunmamaktadır. Ürünlerin fiyatlarına bir de kargo ücreti eklendiğinde hastalarımız maddi olarak iyice zorlanmaktadır. Çölyak ödeneklerinin kesinlikle yükseltilmesi gerekmektedir. Ayrıca her ilde belediyeler tarafından desteklenen glutensiz noktaların oluşturulması gerekmektedir. Ürünlerin ve hammaddenin Türkiye’de üretime teşvik edilerek fiyat farkının düşürülmesi hedeflenmektedir. Temel ihtiyaç olan ekmek 15 TL’dir. Kargo ücreti eklendiğinde 18 TL’ye yükselmektedir. En temel olan ihtiyacın fiyatının böyle olması adil değildir. Hem Sağlık Bakanlığından, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu konuda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Adıyaman Haber