Adıyaman'ın baklava ustaları, cevizli baklava üretiminde hile yapmanın imkansız olduğunu ancak fıstıklı baklavanın daha ucuza mal edilebilmesi için çeşitli hilelere başvurulabildiğini iddia etti.

Adıyaman'da yıllardır pastane işleten ve cevizli baklava üreticisi Mehmet Özdemir, yaptığı açıklamada, Adıyaman'da genellikle cevizli baklava tüketildiğini söyledi.

-"Fıstık yerine bezelye yada katkı maddeleri ile fıstıklı baklava üretiliyor"

Gaziantep'e komşu olan Adıyaman'da ustalar cevizli baklavanın ekonomik olduğu için kentte daha çok talep gördüğünü, cevizli baklava üretiminde hile yapmanın neredeyse imkansız olduğunu ileri süren Mehmet usta, şunları dile getirdi:

"Fıstık yerine bezelye veya boyalı katkı maddeleri ile fıstık görünümlü baklava üretildiğini, Adıyaman'da ise cevizli baklavanın hilesiz olarak vatandaşa sunulduğunu anlatan Özdemir, "Cevizle ilgili hile yapmak mümkün değil. Çünkü ceviz görünümünü oluşturmak veya cevizi andıran katkı maddesi ile baklava yapmak imkansız. Cevizin daha ucuz olması ve kolay bulunması nedeniyle tercihimizi bu yönde kullanıyoruz. Ekonomik olması ve güzel tadı nedeniyle vatandaşlarımız da cevizli baklavayı tercih ediyor. İsteyen olur diye fıstıklı baklava satıyoruz ama üretimimiz cevizli baklava ve talep çok fazla. Adıyamanlı vatandaşlar da tercihlerini fıstıklı yerine cevizli baklavadan yana kullanıyor. Cevizli baklavanın hem uygun hem de tat olarak fıstıklı baklavadan daha güzel olduğunu ifade eden bir vatandaş da, "Fıstıklı baklava hem pahalı hem de içinde ne olduğu konusunda sürekli tedirginlik yaşıyoruz. Cevizli baklava hem ucuz hem güzel. Bu nedenle bizim için baklava en güzel cevizle yapılanıdır."

Adıyamanlı ustalar ve vatandaşlar ise fıstıklı baklavayı ise Gaziantep dışında alırken güvenilen ve tanınan işletmelerden alarak yediklerini kaydetti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha