Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan tedbirler kapsamında, geçtiğimiz hafta salı günü itibariyle bir haftada Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerin bulunduğu  542 evin 14 gün süreyle karantinaya alındığı duyuruldu.

Vatandaşların ise tüm bu uyarılara  rağmen maske, sosyal mesafe ve hijyene uymadığı görüldü. 

Dr. Çelik: Hasta sayısı yüzde 100 arttı

Kennte özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ramazan Çelik, koronavirüsün İstanbul'da görülmeye başladığı dönem itibariyle özellikle seyahatler nedeniyle yayılma şeklinin daha hızlı geliştiğini hatırlattı.

Çelik, özellikle otobüs ve uçak seferlerinde veya arabada toplu şekilde bulunmalarının neden olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Onun dışında uzun süredir İstanbul'dan çıkmayan büyükşehirlerden küçük şehirlere gitmeyen oralarda düğün yapma, taziyelere gitme bu toplu programlar şeklinde yaygın toplantılar yapması ve özellikle maske takmamaları dikkat etmemeleri nedeniyle hasta sayısı gerçekten 2 ay öncesine kadar yüzde 100 üzerinde arttı. Bunu neye bağlayabiliriz? Çarşıda, dışarıda herhangi bir yerde dolaşırken görüyoruz düzenli maske takılmıyor. Genç, yaşlı veya çalışan işyerlerinde insanların mümkün olduğu kadar bunu dikkat etmemeleri vaka sayısını arttırmaktadır. Sadece karşılıklı maske takılması yani 10 kişide olsa bir ortamda herkesin maske takması yüzde 90'ın üzerinde koruma sağlamaktadır."

Maske, büyük oranda korunmamızı sağlıyor

Japonya'da yapılan bir deneyi anlatan Uzm. Dr. Çelik,"Japonya'da bir kafe de 21 kişi müşteri şeklinde oturuyor, sadece personeller maske takıyor. Oturan diğer müşteriler takmıyor. Kovid-19 pozitif bir hasta klimanın önünde bekletiliyor nefes alıp veriyor orada öksürüyor daha sonra yapılan test sonucunda sadece maske takan personel hasta olmuyor diğer 21 kişi ise Kovid-19 pozitif çıkıyor. Bu demek oluyor ki; gerçekten sadece bir maske takmanın basitte olsa bir maskenin bu hastalıktan büyük şekilde korunmamızı sağlıyor."şeklinde ifade etti. 

"Günlük en az 60 hastanın 30-40'ı pozitif çıkıyor"

Uzm.Dr. Çelik, "Özellikle Adıyaman'da düğün ve taziye merasimleri taziye evlerinin kapatılmasına rağmen evlerde bir şekilde toplanma taziye dileklerine gidilme kalabalık ortamı oluşturulması ve  maske takılmaması gerçekten hastalığın ciddi bir şekilde artmasına neden oldu."dedi.

Geçtiğimiz 2 ay öncesine kadar günde 30 hasta bakarken bunlardan en fazla 1 veya 2 tanesi pozitif çıktığını aktaran Uzm. Dr. Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi günde en az 60 hasta bakıyorum en az 30-40 tanesi pozitif çıkan vaka var. Buda halk olarak bizim elimizde veya topluca misafirliğe geldiğimizde evde olsun mümkün olduğu kadar maske takmamız gerekiyor.Maske takanı görüyoruz bazen burnu açıkta, bazen ağzı açıkta, bazen koluna takmış, bazen elinde tutup sallayarak gezen vatandaşlarımız oluyor. Ve dediğim gibi gençlerde ve çocuklarda mümkün olduğu kadar hastalık belirtisi vermeden geçirdikleri için bulaştırma oranları mümkün olduğu kadar yüksek oluyor. Kimden bulaştığını bilemiyorsun dediğim gibi gençlerde bazen şikayet olmadan belirtiler oluyor buda hastalığın yayılmasına büyük etkide oluyor."

Acı yada tatlı biber ve C vitamini içeren meyve, sebze tüketin

Mümkün olduğu kadar yatan hasta tedavilerinde de C vitamininin önerildiğine işaret eden Uzm. Dr. Çelik, "Daha doğrusu bunun için C vitamini içeren maddeler yani yeşil sebzelerden biber, acı sevilir sevilmez acı yada acısız da olur. Onun dışında mandalina, portakal, limon gibi bu tür C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesi daha uygundur."dedi.

Maskeyi takınca nefes darlığı oluyor, daha çok sıcak oluyor

Vatandaşlardan Ahmet Özer de, "Adıyaman'ın sıcakları zaten belli maskeyi takınca nefes darlığı oluyor, daha çok sıcak oluyor. Zaten sıcak olduğu için çıkarttım, önlemimizi her türlü alıyoruz. Evden çıkmayan bir insanım arada sırada işimiz olduğu zaman çıkıyorum."dedi.

Hem insanlık görevimiz hem de vatandaşlık görevimiz

Mehmet Sait ise, maske takmanın hem insanlık görevi hem de vatandaşlık görevi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Aynı zamanda insanlara bulaştırmamız gerekiyor. Varsa bizde dahi çevremize karşı duyarlı olmamız gerekiyor. Bunu yetkililer söylüyorsa boşuna söylemiyor. Malum bu salgın aylardan beri Türkiye'de devam ediyor. Dikkat etmediğimiz sürece gevşek tutuğumuz anda hemen salgın çoğalıyor. Bu bir vebaldir insanların vebaline girmemek gerekiyor. Öncelikle dediğim gibi hem insanlık görevimiz hem de vatandaşlık görevimiz."

Herkes maskesini taksın 'ölüm' yağıyor

Yurdagül Ayhan ise "Herkes maskesini taksın ölüm yağıyor resmen maskesiz gezilecek bir zaman değil. Mümkünse eldivende taksınlar. Bazıları anlamıyor söylediğinde ters tepki veriyorlar."dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha