Kursa, Uzm. Dr. Selahattin Akar, Hemşire Öznur Yapıcı, Ebe Nayle Onuk, Hemşire Fatma Tekerek ve Doç. Dr. İbrahim Hakan Bucak eğitimci olarak katıldı.

Kurs sorumlusu Uzm. Dr. Selahattin Akar, NRP eğitimi hakkında şunları söyledi: 

“Ülkemizde yenidoğan ve çocuk sağlığını korumaya yönelik çok farklı eğitim programları düzenlenmektedir. Doğumdan hemen sonra çeşitli sorunlardan dolayı yenidoğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’na canlandırma müdahalesi gerekmektedir. Doğumdan hemen sonraki ilk dakikaya “altın dakika” diyoruz. Beyin başta olmak üzere tüm organ ve sistemlerin oksijensiz kalmasını önlemek için doğumdan hemen sonraki bu kritik zaman diliminde yapılacak etkin müdahale hayat kurtarmakta ve ileriki dönemde kalıcı sekel olmasını büyük oranda önlemektedir.

-"DÜNYADA BEBEK ÖLÜM ORANINI AZALTAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

1990’lı yıllarda ülkemizde bebek ölüm oranı 1000’de 50’lerde iken günümüzde 1000’de 10’nun altına indirebilmişiz. Dünyada bebek ölüm oranını bu kadar belirgin azaltan nadir ülkelerden biriyiz.

Tabi bunda yaygın olarak yapılan Yenidoğan Canlandırma Kurslarının etkisi çok büyüktür. Bu kursta da temel amacımız doğumhane ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık çalışanları başta olmak üzere, doğum sonrası eli bebeğe değen bütün sağlık çalışanlarımızın bu eğitimi almasını sağlamaktır. Son 2 yıldır bu eğitimi Adıyaman ilimizde 2-3 ayda bir olacak şekilde yoğun şekilde düzenliyoruz. Bu eğitimlerin sonunda yapılan değerlendirmelerde katılımcılardan güzel geri dönüşler alıyoruz, çok kişi bu eğitimi almak istiyor. 3 gün süren yoğun teorik ve pratik uygulama sonrası kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılara sağlık bakanlığının onayladığı sertifika verilmektedir.

Sertifika töreninde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. H. Mustafa Kutlu; doğumdan hemen sonraki ilk dakikada bebeğe yapılan doğru müdahalenin, nitelikli sağlık ekibi tarafından verilmesinin önemine dikkat çekti.

Eğitim sonunda merkez ve ilçe devlet hastaneleri ile özel hastanelerden katılan doktor, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan 23 kişiye sertifika verildi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha