Artan antibiyotik direncinin dünyada ve Türkiye’de insanlığı tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini ve gelişi güzel kullanılan ilaçların geri dönüşü olmayan hasarlar verdiğini belirten Adıyaman Sağlık İl Müdürü Erdoğan Öz, “Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili bakanlığımızın başlattığı proje uygulanıyor. Burada amaç vatandaşlarımızın israf derecesinde ilaç kullanmaması ve gerçekten ihtiyaç duyduğunda ihtiyaç olan ilacı ihtiyaç duyduğu kadar kullanması, özellikle bu ilaçlardan birinci sırada gelen antibiyotik çok uzun zamandır hekimler tavsiye etmeden, reçeteye yazmadan, kişiler Eczaneye’ne gidip alamıyor. Bu da bizim için sevindirici bir haber. Burada önemli olan nokta ise ihtiyaç duymadığımız ilacı kullandığımızda vücut buna bağımlı bir şekilde mekanizma geliştiriyor ve daha sonraki hastalıklarda kişinin iyileşmesi zor oluyor. Bu sebeple hem bir taraftan israf, diğer taraftan da vücut açısından sıkıntı meydana getiriyor"dedi.

"Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar neticesinde de akılcı ilaç kapsamında vatandaşımızın ilaç kullanmasıyla ilgili bilinçlendirilmesi söz konusu bizlerde gerek billboardlar olsun, gerek haber olsun, halkımızın bilinçlenmesini istedik" diyen Öz, şunları kaydetti:

"Ayrıca, 500 Bin’i aşkın kısa mesajı vatandaşımıza gönderdik. Yine hem okullarda öğretmen, öğrencilerimizi ve velilerimizi uyarmak için mektuplar yazdık ve akılcı ilaç kullanımıyla ilgili önemli yollar katettik. Adıyaman’da şuan antibiyotik kullanımı azalmakta ama yinede maalesef istenilen seviyede değil. Türkiye şuan dünyada antibiyotik kullanan ülkelerden bir tanesi. Bizler Adıyamanlı vatandaşlarımızı ve Türkiye’deki insanlarımızı akılcı ilaç kullanmaya davet ediyoruz. Hekimleriniz önermediği sürece gelişi güzel ilaçlar kullanmamalıyız. Antibiyotik almayınız, rahatsızlığınızı hekimlere iletiniz ve hekimlerinizin size yazacağı ilaçları düzenli olarak kullanınız. Bizler ayrıca butür projeler yapıyoruz ve son olarak ta bir eczacı arkadaşımızın sağlık il müdürlüğü bünyesinde 2017 yılında yaptığı proje Türkiye 2.’si oldu ve ayrıca 2016 yılında da ilk 10. sırada yer aldı. Başka bir projemiz. Bu sebeple bizim yapmış olduğumuz projeler devam ediyor. Bizler vatandaşlar olduğu kadar da sağlık çalışanlarımızın da hassasiyetini arttırmak için hem doktorlarımızı, hem hemşirelerimizi ve tüm çalışanlarımız için toplantılar düzenliyoruz. Gittikçe de projelerimiz devam edecek ve sağlıkta Adıyaman ve vatandaşlarımız için elimizden geleni yapmaya da hazırız”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha